Avtor: Daniel Leskovic    |    Datum objave: 11.12.2017

MUSICA CREATIVA 2017

Izola – Portorož, 20.-27. avgust 2017

V organizaciji Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti in Zveze slovenskih godb se je med 20. in 27. avgustom 2017 v Izoli odvijal že 37. poletni tabor mladih godbenic in godbenikov Musica creativa. Prvi koncert so mladi glasbeniki izvedli v letnem kinu Arrigoni v Izoli v soboto, 26. avgusta, zaključnega pa v nedeljo, 27. avgusta, v Avditoriju Portorož. Mladi godbeniki Pihalnega orkestra Musica creativa pod taktirko Boštjana Dimnika so izvajali dela Ludwiga van Beethovna, Modesta Petroviča Musorgskega, Tomaža Habeta, Bojana Adamiča, Juliusa Fučika in Mojmirja Sepeta.

V Pihalnem orkestru Musica creativa je sodelovalo devetdeset mladih godbenic in godbenikov v starosti 11 do 30 let, ki so prišli iz več kot štiridesetih slovenskih godb ter tudi iz Avstrije in Italije. 90 % nastopajočih je bilo mlajših od 18 let.

Njihovi mentorji so bili Vanja Ivanković za flavto, Jakob Bobek in Mitja Dragolič za klarinet, Ernest Jazbec za oboo, Dejan Rihtarič za fagot, Betka Bizjak Kotnik za saksofon, Aleš Klančar in Miha Salobir za trobento, Nikica Banjac za rog, Domen Gantar za pozavno in evfonij, Rok Vilhar za tubo in Mitja Tavčar za tolkala. 

Tradicija taborov, ki jih Javni sklad RS za kulturne dejavnosti in Zveza slovenskih godb organizirata za mlade godbenice in godbenike, je dolga, saj je bil prvi že leta 1979 v Ljutomeru. V vsem tem času so organizatorji udeležencem ponudili številna nova znanja, izobraževanje pri vrhunskih mentorjih iz Slovenije in tujine in možnost delovanja na področju godbeništva na višji ravni. Namen tabora je, poleg izobraževalnega in razvojnega dela z mladimi, sestaviti tudi slovenski mladinski pihalni orkester pod taktirko znanega in kvalitetnega dirigenta. Do sedaj so orkestru že dirigirali Alojz Zupan, Jože Hribovšek, Simon Robinson, Miro Saje, Jan Cober, Boštjan Dimnik, Gregor Kovačič, Marjan Grdadolnik, Mitja Dragolič in drugi.

Prvotno poslanstvo izobraževanja mladih godbenic in godbenikov je Musica creativa že davno prerasla. Postala je nepogrešljiv del godbeniške scene tako za mlade glasbenike kot poslušalce, saj vedno spoznajo nove in nove možnosti, ki jih prinaša razvoj svetovnega godbeništva. Godbeništvo je v Sloveniji dobro razvejeno in ima pomembno vlogo v vsakdanjem življenju, v zadnjem času pa imajo koncerti godb tudi vedno več občinstva. Za mnoge je godba na pihala (pihalni orkester) sicer še vedno sinonim za irhovke in pivski šotor, vendar godba lahko ponudi veliko več in tako ovrže ta stari  predsodek. Godbe namreč zaradi svoje vsesplošnosti igrajo tradicionalne koračnice ter tudi moderne skladbe in priredbe filmske glasbe. Poleg tega obstajajo tudi simfonična dela, ki so ali prirejena ali pa napisana izrecno za pihalni orkester. Vse to je možno zaradi posebnega zvočnega učinka godb, saj pihala in trobila ustvarjajo bleščeč zvok in so zmožna prilagajanja vsem slogom in »koncertnim« prostorom. Zato ni čudno, da je v zadnjem času na koncertih godb vse več občinstva. Glasbena zgodovina bo čez 100 let godbeništvu namenila posebno mesto, saj v zadnjih letih skladatelji po svetu napišejo veliko več skladb, ki so namenjene godbam kot pa simfoničnim orkestrom; razlog  je večje število izvedb. Še posebno je tega veliko v Združenih državah Amerike, kjer je godbeništvo prisotno v šolskem sistemu in vse te godbe vsako leto naročijo nove in nove skladbe, v katerih skladatelji iščejo zvočne in pedagoške pristope pri glasbenem izobraževanju mladih. Glasba odpira vrata mladim, ki iz šole prehajajo v svet: v svet dela, kulture, intelektualnih aktivnosti in človeških vplivov ter součinkovanj. Zato moramo izkoristiti ta dar, dar glasbe in umetnosti, ki sta v življenju vsakega otroka in mladostnika neprecenljiva. 

In kaj bo mladim pomagalo izkoristiti ta dar? Odgovor najdemo v izpolnjenih anketnih vprašalnikih, ki so jih udeleženci izpolnili ob zaključku tabora. Kot vsako leto velika večina še vedno meni, da prihajajo na tabor zaradi druženja, vrhunskih mentorjev ter kvalitetnega programa.

Do avgusta 2018 vam želimo veliko dobre glasbe …


PROGRAM:

  • Ludwig van Beethoven, prir. Herbert von Karajan: ODA RADOSTI (THE ODE TO JOY)
  • Modest Petrovič Musorgski, prir. Shinji Kasami: SLIKE Z RAZSTAVE (PICTURES AT AN EXHIBITION)
  • Tomaž Habe: KRAŠKA SIMFONIJA (KARST SYMPHONY) Kraška vas – 1. stavek
  • Julius Fučik: FLORENTISNKA KORAČNICA (FLORENTINER MARSCH)
  • Mojmir Sepe: ZEMLJA PLEŠE (THE EARTH IS DANCING)
  • Bojan Adamič: TRA TA TA

 

Daniel Leskovic

Komentarji uporabnikov

Spletna anketa:
Kdaj ste se nazadnje udeležili godbenega nastopa?
v zadnjem mesecu
pred pol leta
pred enim letom
Glasuj
Arhiv rezultatov
E-obveščanje:
Ostanite obveščeni tudi prek elektronske pošte. Izberite vrsto obvestil in vpišite svoj e-poštni naslov.
Razpisi in obvestila
Novosti na straneh
Tekmovanja
Iskanje po vsebinah:
© Slovenski godbenik, vse pravice pridržane
Izdaja: Zveza slovenskih godb, Štefanova 5, SI-1000 Ljubljana
Soizdajatelj: Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, Štefanova 5, 1000 Ljubljana
Elektronska pošta: info@slovenski-godbenik.si
ISSN 2232-3171