Avtor: Tanja Trebec Benedejčič    |    Datum objave: 17.07.2017

VIII. Slovenski dan v Slatini

V Slatini blizu Banja Luke v Bosni je 24. junija 2017 Društvo Slovencev Triglav organiziralo 8. Slovenski dan, na katerem smo letos že drugič sodelovali tudi člani Brkinske godbe 2000. 

Slatina je mesto, ki je v začetku 20. stoletja sprejelo mnoge Slovence, ki so se bežeči pred fašizmom in italijansko asimilacijo doselili na to območje in si tu zgradili nov dom. 

S prireditvijo Slovenski dan želijo Slovenci Slatine in Banja Luke ohraniti spomin na svoje rojake, ki so se pred mnogimi leti doseljevali na to območje.

Kljub časovni oddaljenosti je med tamkajšnjimi Slovenci čutiti močno željo po stiku z matično domovino in njenimi ljudmi, kar se je tudi letos pokazalo v njihovi veliki srčnosti in gostoljubju.

V Slatini nas je pričakal gospod Darko Mijatović, mnogim poznan gospod, saj je otroštvo in mladost preživel na Kozini. Darko je hkrati glavni pobudnik, da se Slovenskega dne udeležijo tudi društva iz naše občine. V sproščenem pogovoru je povedal, da se »domov« vedno raje vrača, da je s prijatelji iz otroštva zelo povezan, vesel je tudi, da ena od hčera živi na Kozini, kar še dodatno ohranja in krepi vez z našimi kraji.

Na prireditvi so poleg nas sodelovali tudi Vokalna skupina Urban iz Maribora ter gostitelji z mešanim pevskim zborom in otroško folklorno skupino. V večer nas je zavrtela glasbena skupina Novo mesto, veselo in sproščeno pa so ga zaključili ob petju in harmoniki naši člani.

V nedeljo, 25. 6. 2017, na praznik države Slovenije so ob razobešeni slovenski zastavi v parku sredi Banja Luke godbeniki izvedli krasen koncert, kar je Društvo Slovencev Triglav Banja Luka lepo opisalo na njihovem spletnem profilu:

»BRKINSKA GODBA 2000 V BANJALUKI V nedeljo, 25. junija 2017, je Brkinska godba 2000 občine Hrpelje Kozina, gost Društva Slovencev Triglav Banjaluka na VIII. Slovenskem dnevu v Slatini, nastopila v parku Petar Kočić. Za mnoge mimoidoče je bilo igranje pihalne godbe nekaj nevsakdanjega, nekaj, kar se v Banjaluki redko sliši, še posebno v dopoldanskem času. Mladost ne pozna utrujenosti, mladosti je važno, da je vedno igriva, razposajena, včasih neposlušna, vendar tudi odgovorna. Mladost in ljubezen do glasbe sta tokrat na kratek koncert, ki so ga priredili glasbeniki pihalne godbe iz Brkinov, privabili številne poslušalce, ki so zagotovo uživali v njihovi glasbi.«

Po koncertu smo s člani društva Triglav ob »čevapih v lepinji« še pokramljali, si ogledali center Banja Luke ter si obljubili, da se še srečamo.

Pri organizaciji gostovanja nam je bila v veliko oporo gospa Marija Grbić, predsednica Društva Slovencev Triglav Banja Luka, našo pot v Slatino pa je podprla Občina Hrpelje-Kozina.

Komentarji uporabnikov

Spletna anketa:
Kdaj ste se nazadnje udeležili godbenega nastopa?
v zadnjem mesecu
pred pol leta
pred enim letom
Glasuj
Arhiv rezultatov
E-obveščanje:
Ostanite obveščeni tudi prek elektronske pošte. Izberite vrsto obvestil in vpišite svoj e-poštni naslov.
Razpisi in obvestila
Novosti na straneh
Tekmovanja
Iskanje po vsebinah:
© Slovenski godbenik, vse pravice pridržane
Izdaja: Zveza slovenskih godb, Štefanova 5, SI-1000 Ljubljana
Soizdajatelj: Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, Štefanova 5, 1000 Ljubljana
Elektronska pošta: info@slovenski-godbenik.si
ISSN 2232-3171