Avtor: Lara Rojc    |    Datum objave: 12.01.2019

V znamenju flavte ...

Pihalni orkester Vrhpolje je v prazničnem decembru ponovno izvedel tradicionalni božično-novoletni koncert, ki v dvorano Škofijske gimnazije Vipava privablja vedno več poslušalcev. Letošnja gostja Tinkara Kovač ni skoparila s pohvalami na račun mladega orkestra, ki iz leta v leto raste in se razvija pod mentorstvom dirigenta Matjaža Medena.

Pihalni orkester Vrhpolje je letošnji koncert začel z veličastno uverturo ameriškega skladatelja Alfreda Reeda The Hounds of Spring. Prav s to skladbo in s skladbo Jericho Berta Appermonta se bo predstavil tudi na 39. tekmovanju slovenskih godb maja 2019. Godbeniki so si z zlatim priznanjem pred dvema letoma prislužili napredovanje s tretje na drugo težavnostno stopnjo, na kateri se predstavljajo orkestri iz celotne Slovenije.

slika 1
slika 1

Druga skladba večera je napovedala flavtistično obarvan del koncerta. Concertino za flavto in orkester skladateljice Cecile Chaminade, ki ga je izvedla solistka Lara Rojc, je bil posvečen znanemu flavtistu Paulu Taffanelu. Slednji je imel ljubezensko razmerje s skladateljico, vendar jo je kasneje zapustil zaradi druge ženske. Ker je bila Chaminade užaljena, se je odločila napisati tako težko skladbo, da je Taffanel ne bi mogel zaigrati. In nastal je Concertino!

slika 2
slika 2

Skladba je dodobra ogrela občinstvo pred prihodom odlične pevke in flavtistke Tinkare Kovač. Slednja je ob spremljavi orkestra zapela uspešnice Od zvezd pijan, Grem, Pogum in Zakaj. Svojemu odličnemu vokalu je dodala še angelski zvok flavte, za katerega bi lahko rekli, da je bil rdeča nit tokratnega božično-novoletnega koncerta.

slika 3
slika 3

Drugi del koncerta je potekal v znamenju božičnih skladb. Orkester je zaigral skladbi White Christmas ter Christmas At The Movies, v katerih so poslušalci lahko prepoznali znane melodije iz filmov Sam doma in Polarni vlak. Božično-novoletnega koncerta si nikakor ne moremo predstavljati brez znamenitega Straussovega Radetzkega marša, ki ga vsako leto zaigrajo tudi znameniti dunajski filharmoniki.

Polna dvorana in nasmehi na obrazih poslušalcev so bili najlepše božično darilo, ki so ga glasbeniki prejeli ob koncu leta. Vse to je hkrati odlična popotnica za prihajajoče leto, ko godbenike čakajo pomembni projekti, za katere si želijo, da bi bili karseda uspešni.

 

Lara Rojc

Komentarji uporabnikov

Spletna anketa:
Kdaj ste se nazadnje udeležili godbenega nastopa?
v zadnjem mesecu
pred pol leta
pred enim letom
Glasuj
Arhiv rezultatov
E-obveščanje:
Ostanite obveščeni tudi prek elektronske pošte. Izberite vrsto obvestil in vpišite svoj e-poštni naslov.
Razpisi in obvestila
Novosti na straneh
Tekmovanja
Iskanje po vsebinah:
© Slovenski godbenik, vse pravice pridržane
Izdaja: Zveza slovenskih godb, Štefanova 5, SI-1000 Ljubljana
Soizdajatelj: Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, Štefanova 5, 1000 Ljubljana
Elektronska pošta: info@slovenski-godbenik.si
ISSN 2232-3171