Avtor: Miha Ulčar    |    Datum objave: 09.05.2017

V Domžalah je potekal seminar za predvodnike – vodje godb v gibanju

Dejavnost godb danes sega od tradicionalnega izvajanja koračnic, polk in valčkov vse do koncertnih izvedb, kar kaže, da gre pri izobraževanju članstva za intenzivno in kvalitetno delo, glasbeno in vsebinsko zastavljeno dovolj visoko, da lahko orkestri svoj repertoar bogatijo z najrazličnejšimi glasbenimi žanri, koncertantno pestrostjo in predvsem zavidljivo izvajalsko kvaliteto. V okviru izobraževanja članov in vodij godb je pomembno tudi uvajanje različnih specifičnih zvrsti muziciranja, kar seveda zahteva obvladovanje posebnih veščin. Tako je tudi predvodništvo, ki je bila glavna tematika seminarja za predvodnike, ki je minuli vikend potekal v Domžalah. Gostiteljica je bila Godba Domžale, ki je na dvodnevnem seminarju sodelovala tudi kot demonstracijski orkester.

Udeleženci seminarja so spoznavali predvodniško dejavnost, obnavljali pravila ter nadgradili svoje znanje s figurativnimi elementi. Seminar je potekal teoretično in praktično s projektno godbo in se je končal z zaključno predstavitvijo.

Predvodnik Zveze slovenskih godb Ivan Medved, ki je z Danielom Leskovicem, samostojnim strokovnim svetovalcem za inštrumentalno glasbeno dejavnost, vodil seminar, nam je povedal, da se v Zvezi slovenskih godb trudijo tudi na področju izobraževanja, kamor spada tudi predvodništvo oziroma godbe v gibanju. Na letošnjem seminarju je sodelovalo 17 predvodnikov iz vse Slovenije. »Na tem seminarju se trudimo prikazati postavitvene ukaze oziroma predvodniško znanje za slovenske predvodnike. Vse to znanje pa naj bi udeleženci seminarja nato prenašali med člane svojih godb, in sicer pri  promenadnih nastopih oziroma godbi v gibanju. Zelo smo veseli, da je Godba Domžale ugodila naši prošnji, da bi bila demonstracijski orkester, za kar se jim globoko zahvaljujemo. Domžalskim godbenikom pa želimo, da še naprej ostanejo ena izmed vodilnih slovenskih godb na tem področju«, je dejal Ivan Medved.

Predvodnik Zveze slovenskih godb Ivan Medved
Predvodnik Zveze slovenskih godb Ivan Medved

Damjan Tomažin, dirigent Godbe Domžale, je dejal, da je zelo vesel, ker je bila domžalska godba lahko demonstracijski ansambel na tem seminarju. Zaupal nam je tudi, kako je vedno poudarjal, da mora biti godba kot demonstrator prisotna na takšnem seminarju. To je namreč za godbo dodatna izkušnja. »Godba Domžale v tem trenutku posveča več pozornosti korakanju in figurativi oziroma mi ji pravimo godba v gibanju. To pomeni, da med igranjem izvajamo razne like in figure. Temu pravimo tudi šovprogram«, je dejal Damjan Tomažin, ki je ob tem povabil tudi na njihov letni koncert, ki bo letos malo drugačen, saj bo poudarek na šovprogramu: »Na koncert se že vneto pripravljamo, zato vljudno vabljeni 20. maja 2017 v Športno dvorano Domžale.« Kot gostje bodo nastopili mlada mažoretna skupina, ki deluje v Domžalah, in plesalci Plesne šole Miki.

Dirigent Godbe Domžale Damjan Tomažin
Dirigent Godbe Domžale Damjan Tomažin

Avtor: Miha Ulčar

Foto: Miha Ulčar, Miro Pivar


Komentarji uporabnikov

Spletna anketa:
Kdaj ste se nazadnje udeležili godbenega nastopa?
v zadnjem mesecu
pred pol leta
pred enim letom
Glasuj
Arhiv rezultatov
E-obveščanje:
Ostanite obveščeni tudi prek elektronske pošte. Izberite vrsto obvestil in vpišite svoj e-poštni naslov.
Razpisi in obvestila
Novosti na straneh
Tekmovanja
Iskanje po vsebinah:
© Slovenski godbenik, vse pravice pridržane
Izdaja: Zveza slovenskih godb, Štefanova 5, SI-1000 Ljubljana
Soizdajatelj: Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, Štefanova 5, 1000 Ljubljana
Elektronska pošta: info@slovenski-godbenik.si
ISSN 2232-3171