Avtor: Rosana Sabadin Celin    |    Datum objave: 07.08.2012

Tudi udeleženci letošnjega Intercampusa domov odšli z novimi znanji in izkušnjami

Zveza slovenskih kulturnih društev v Italiji in Javni sklad RS za kulturne dejavnosti sta v sodelovanju z Zvezo slovenskih godb, Zvezo kulturnih organizacij, Glasbeno šolo Koper in Pihalnim orkestrom Koper ter pod pokroviteljstvom Avtonomne dežele FJK, pokrajine Trst, Občine Trst, Občine Koper in Slovenske kulturno-gospodarske zveze od 15. do 22. julija 2012 v Kopru priredila že 8. Mednarodni glasbeni laboratorij Intercampus.

Intercampus je letos že tretje leto zapored potekal v Kopru. (foto Kim Furlan in Mirna Viola)
Intercampus je letos že tretje leto zapored potekal v Kopru. (foto Kim Furlan in Mirna Viola)

Okrog sedemdeset mladih med 10. in 20. letom starosti iz glasbenih in godbeniških šol iz dežele FJK in Slovenije je teden dni glasbeno ustvarjalo in se izpopolnjevalo v sekcijskih delavnicah, figurativni dejavnosti in orkestrski igri ter naštudiralo zanimiv koncertni program, ki so ga ponudili občinstvu na treh koncertih.

Orkester koraka pred koncertom v Lipici. (foto: Kim Furlan in Mirna Viola)
Orkester koraka pred koncertom v Lipici. (foto: Kim Furlan in Mirna Viola)

Študijski program po sekcijah so vodili mentorji Iztok Babnik (nizka trobila), Irina Perosa (flavta), Daniel Grizonič (klarinet), Tomaž Nedoh (saksofon), Mitja Bobič (trobenta), Mitja Tavčar (tolkala), figurativni program pa predvodnik Ivan Medved. Z vodjo kampusa Markom Ruplom so za udeležence, organizacijo in izvedbo skrbeli še Sonia Covolo, Matija Kralj, Martin Lissiach in Kim Furlan. Dirigentska palica je bila letos zaupana mlademu dirigentu Nejcu Sukljanu, ki od januarja vodi Pihalni orkester Koper, v katerem je sicer aktiven že sedemnajst let.

Mentorji na Intercampusu 2012 (foro: Kim Furlan in Mirna Viola)
Mentorji na Intercampusu 2012 (foro: Kim Furlan in Mirna Viola)

Glasbeni program, ki je sledil figurativnemu uvodu orkestra, so sestavljale skladbe: W. A. Mozart/prir. T. Takahashi, Le nozze di Figaro (uvertura), J. Swearingen, Forever shining, Walther, Just in time, T. Doss, Jungle, J. Kander/prir. F. Bernaerts, And All That Jazz, B. Adamič, Zgodbica v štirih delih, B. Adamič, Cik cak, R. A. Mendelsohn/prir. H. Ummels, Yakety Sax, T. Nedoh/prir. B. Volk, Summer song, prir. E. Jahreis, Italo Pop Classics in P. Prado/prir. N. Iwai, Mambo Jambo.

Projekt je bil letos posvečen tudi 100-letnici rojstva skladatelja in vsestranskega glasbenika Bojana Adamiča. Udeleženci so bili glede programa navdušeni, čeprav se je sprva zdel kar zahteven. Očitno so mladi, ki se glasbi posvečajo tudi v času počitnic, pripravljeni na resno delo.


Udeleženci Intercampusa na vajah v Godbenem domu Pihalnega orkestra Koper (foto: Kim Furlan in Mirna Viola)
Udeleženci Intercampusa na vajah v Godbenem domu Pihalnega orkestra Koper (foto: Kim Furlan in Mirna Viola)

Čezmejna koncertna mini turneja priložnostnega mladinskega orkestra se je pričela v petek, 20. julija, v Kobilarni Lipica, kjer so mladi glasbeniki nadvse navdušili organizatorja in poslušalce. Osnovni cilj je bil promocija mladinske godbeniške dejavnosti, čezmejne mobilnosti in teritorija.

S ciljem, da bi se mladinski orkester Intercampus predstavil na eni prestižnejših tržaških lokacij, je bil kot letošnja novost v soboto, 21. julija, predviden koncert na Gradu sv. Justa v Trstu v okviru niza poletnih prireditev Občine Trst. Slabo vreme pa je organizatorjem prekrižalo načrte, zato je orkester nastopil v Prosvetnem domu na Opčinah (TS). Domače Slovensko kulturno društvo Tabor je priskočilo na pomoč pri soorganizaciji koncerta, ki ga je obiskalo številno občinstvo in predstavniki lokalnih skupnosti. Ti so, med drugim, izrazili podporo mladinskemu ustvarjanju in čezmejnemu sodelovanju na področju kulture.

Projekt se je zaključil v nedeljo, 22. julija, na Titovem trgu v Kopru, kjer so mladi glasbeniki z vsebinsko bogatim figuratinim in koncertnim programom popestrili vetrovni poletni večer. Domov so odšli bogatejši za nova znanja in izkušnje, ki jih bodo lahko prenesli tudi v svoje orkestre.

 

Orkester na sklepnem koncertu na Titovem trgu v Kopru (foto: Kim Furlan in Mirna Viola).
Orkester na sklepnem koncertu na Titovem trgu v Kopru (foto: Kim Furlan in Mirna Viola).

Rosana Sabadin Celin

Komentarji uporabnikov

Spletna anketa:
Kdaj ste se nazadnje udeležili godbenega nastopa?
v zadnjem mesecu
pred pol leta
pred enim letom
Glasuj
Arhiv rezultatov
E-obveščanje:
Ostanite obveščeni tudi prek elektronske pošte. Izberite vrsto obvestil in vpišite svoj e-poštni naslov.
Razpisi in obvestila
Novosti na straneh
Tekmovanja
Iskanje po vsebinah:
© Slovenski godbenik, vse pravice pridržane
Izdaja: Zveza slovenskih godb, Štefanova 5, SI-1000 Ljubljana
Soizdajatelj: Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, Štefanova 5, 1000 Ljubljana
Elektronska pošta: info@slovenski-godbenik.si
ISSN 2232-3171