Avtor: Daniel Leskovic    |    Datum objave: 23.03.2017

Seminar za predvodnike in godbeništvo v gibanju 2016

Glasbeni inštrument kot podaljšek človeškega telesa pri nastajanju glasbe lahko izraža različne zvočne barve. Zaradi množice glasbil ima vsakdo možnost izbire, kako bo izrazil svoje misli in čustva. Nekateri se odličajo, da bodo pihali, drugi trobili in tretji godli. Ob tako široki izbiri moramo tudi mi vsem ponuditi možnost, da bomo skupaj ustvarjali in se izobraževali. Ker je godbeništvo sestavljeno iz igranja na koncertnih odrih, trgih ... ter tudi korakanja, je potrebno izobraževati tudi vodje godbeništva v gibanju. Da je vsem, ki želijo biti dobri predvodniki, pri učenju nalog lažje, organizirata Javni sklad RS za kulturne dejavnosti in Zveza slovenskih godb seminarje za predvodnike. Na teh seminarjih se bodoči in sedanji predvodniki ob praktičnem prikazu ter vodenju godbe naučijo ustnih ukazov ter ukazov s palico. S pridobljenim znanjem bodo pripomogli k dodatnemu ugledu godbe kot pomembnega soustvarjalca vsake kulturne ali turistične prireditve, saj v današnjem času zunanja podoba godbe in njen nastop na prostem postajata čedalje pomembnejši promociji dejavnosti.

 Zadnji seminar za predvodnike je bil 18. septembra 2016 v Ljubljani. Na njem je poleg domačega, vevškega, pihalnega orkestra, ki je sodeloval kot demonstracijski orkester, sodelovalo 16 kandidatov za predvodnika iz vse Slovenije. Godbeniki so se predstavili s promenadnim šovprogramom, ki ga je tokrat mentor Ivan Medved, strokovnjak s področja godb v gibanju, sestavil posebej za to priložnost. Koreografija je pripravljena iz izvajanja slovenskih koračnic v gibanju in oblikovanja raznih geometričnih oblik (polž, vetrnica). Vseh 16 kandidatov je prikazalo izreden talent in verjamemo, da se bodo seminarja ponovno udeležili že v aprilu 2017 ter s svojo strokovnostjo dodatno pomagali tako pri razvoju mladine kot pri promoviranju slovenskega godbeništva.

 Ob usmerjenem vodenju izobraževanj, se kvaliteta na vseh področjih godbenega ustvarjanja še vedno dviguje. Nekaj skupin pa je doseglo že polprofesionalno raven ter uveljavilo ime Slovenije po vseh evropskih tekmovanjih in festivalih. Z našimi projekti in cilji tako omogočamo društvom, da so steber kulturnega dogajanja v posameznih lokalnih območjih, poleg tega pa se brez problema uspešno dokazujejo tudi v tujini. Menimo, da če bi se projektov lotili drugače, bi pri izgubili stik in našo vlogo predvsem pri mednarodnih projektih. V preteklem letu smo s pomočjo mednarodnega sodelovanja (v okviru konferenc in medsebojnega kontaktnega sodelovanja) izdelali močan kulturni »most«, ki bo služil za medsebojno izmenjavo in tudi morebitne skupne projekte. Načrti v prihodnosti želijo slovensko godbeništvo še bolj približati svetovnemu razvoju ter hkrati tudi ohraniti tradicionalne značilnosti, zato so vsa izobraževanja in prireditve prilagojeni tem idejam.

Daniel Leskovic

Komentarji uporabnikov

Spletna anketa:
Kdaj ste se nazadnje udeležili godbenega nastopa?
v zadnjem mesecu
pred pol leta
pred enim letom
Glasuj
Arhiv rezultatov
E-obveščanje:
Ostanite obveščeni tudi prek elektronske pošte. Izberite vrsto obvestil in vpišite svoj e-poštni naslov.
Razpisi in obvestila
Novosti na straneh
Tekmovanja
Iskanje po vsebinah:
© Slovenski godbenik, vse pravice pridržane
Izdaja: Zveza slovenskih godb, Štefanova 5, SI-1000 Ljubljana
Soizdajatelj: Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, Štefanova 5, 1000 Ljubljana
Elektronska pošta: info@slovenski-godbenik.si
ISSN 2232-3171