Avtor: Benjamin Ornik    |    Datum objave: 23.03.2017

Rudolf Glavač

Samo ime nam mogoče ne pove veliko, ko pa povemo, da je rojen 1923, da je leta 1936 začel igrati v godbi, da je po 80 letih še vedno aktiven član KD Godba Slovenskih železnic s sedežem v Zidanem Mostu, šele vidimo, kako velik glasbenik in človek je Rudolf. Po poizvedovanju med slovenskimi godbami leta 2008, je bilo nesporno ugotovljeno, da je Rudolf najstarejši še aktivni godbenik v Sloveniji. Lahko trdimo, da je na tej »lestvici« zelo visoko tako v evropskem kot v svetovnem merilu.

Za svoje nesebično, vedno iskrivo in veselo igranje v godbi je bil nagrajen z bronasto, srebrno in zlato Gallusovo značko, priznanjem CISM, križem za zasluge, in Aškerčevim priznanjem za delovanje na področju kulture občine Laško. V svoji karieri je deloval tudi kot gospodar, tajnik in nekaj časa tudi kot predsednik godbe, takrat še Godbe Zidani Most. Igral je rog in trobento, sedaj pa igra na tolkala.

V soboto, 24. septembra 2016, je KD Godba Slovenskih železnic, katere aktivni član je še vedno tudi Rudolf, v okviru praznika krajevne skupnosti izvedla slavnostni koncert v počastitev njega in njegovega častitljivega jubileja, 80 let aktivnega igranja v godbi. V enournem slavnostnem koncertu je tudi Rudolf, kljub visoki starosti, zbranim predstavil svoje veščine igranja na nakovalo in činele in ob tem v ritmu ni zaostajal za mnogo mlajšimi kolegi godbeniki.

Vrhunec svečanosti je bila podelitev odličja Bojana Adamiča za izjemne zasluge na področju slovenskega godbeništva, ki mu ga je izročil predsednik Zveze Slovenskih godb Tone Urbas.

Rudolfu želimo vse najlepše, predvsem pa, da bi še dolgo igral z in med nami, iskreno pa smo mu hvaležni za njegove želje »Našim godbenikom želim, da bi še dolgo igrali in bi jih veliko dočakalo 100 let«.

Benjamin Ornik


Preberite tudi:

http://www.rtvslo.si/zabava/novice/93-letni-rudolf-glavac-najstarejsi-aktivni-godbenik-pri-nas-igra-ze-80-let/403600

Komentarji uporabnikov

Spletna anketa:
Kdaj ste se nazadnje udeležili godbenega nastopa?
v zadnjem mesecu
pred pol leta
pred enim letom
Glasuj
Arhiv rezultatov
E-obveščanje:
Ostanite obveščeni tudi prek elektronske pošte. Izberite vrsto obvestil in vpišite svoj e-poštni naslov.
Razpisi in obvestila
Novosti na straneh
Tekmovanja
Iskanje po vsebinah:
© Slovenski godbenik, vse pravice pridržane
Izdaja: Zveza slovenskih godb, Štefanova 5, SI-1000 Ljubljana
Soizdajatelj: Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, Štefanova 5, 1000 Ljubljana
Elektronska pošta: info@slovenski-godbenik.si
ISSN 2232-3171