Datum objave: 12.01.2019

Prijetna harmonija gostoljubja tujine

Pihalni orkester Krka je v letu 2018 poleg domačih odrov izkusil tudi gostoljubje avstrijskega Innsbrucka in z gostovanjem v belgijskem mestu Zele še dodatno potrdil globoko prijateljstvo s skladateljem in dirigentom Bartom Picquerjem.

slika 1
slika 1

Koncert v Innsbrucku je potekal pred cesarsko palačo v centru mesta Innsbruck. Orkester je izvedel dela Händla, Verdija, Wagnerja, skladbo slovenskega skladatelja Tomaža Habeta, ki jo je leta 2016 napisal prav za Pihalni orkester Krka, ter skladbo dirigenta Matevža Novaka (Uvertura: Tempora mutantur et nos mutamur in illis). Na odru se jim je pridružila tudi sopranistka Mateja Praprotnik za skladbi Mesečeva pesem (Dvořák) in O mio babbino caro (Puccini). Na festivalu je nastopilo 36 orkestrov, od profesionalnih vojaških, policijskih pihalnih orkestrov do vrhunskih amaterskih sestavov. Orkester je s svojim nastopom navdušil in, kot je zapisal umetniški vodja festivala g. Schöpf, požel navdušene odzive obiskovalcev in obiskovalk: »/…/ vaš orkester je pripravil čudovit koncert, ste zelo simpatična ekipa, vaš dirigent pa nosi glasbo v svoji duši. Vse nas zelo navdušujejo visoki standardi orkestra. Čestitke!«

slika 2
slika 2

Ga. Mair, obiskovalka koncerta, pa je zapisala: »Slovenski vojaški orkester, s karizmatično dirigentko Andrejo Šolar, nas je v zadnjih nekaj letih očaral z grandiozno tehniko, občutljivo sestavljenim programom in dobrimi glasbeniki. Nikoli še nisem videla tako plemenitega, na takem nivoju, a tudi skromnega ter vse bolj zmagovalnega amaterskega orkestra, ki je osvojil naša glasbena srca, še posebej zaradi širokega obsega literature, ki jo izvaja. /…/ Še enkrat se vam zahvaljujem za ta čudovit, lep in čustven koncert, dragi Slovenci, in še se vrnite, tudi če je pot dolga!«

slika 3 - Borut Turk, solo
slika 3 - Borut Turk, solo

Oktobra se je orkester odpravil v mesto Zele, kjer je potekal Harmonieweekend oziroma mednarodni vikend pihalnih orkestrov. Orkester je tja povabil dirigent in skladatelj Bart Picqueur, ki je za orkester napisal Simfonijo Krka. Prijateljstvo se je začelo leta 2012, ko je skladatelj, na podlagi posnetka, pohvalil orkester za izjemno izvedbo skladbe De bello Gallico v Slovenski filharmoniji. Ves vikend (26. – 28. 10. 2018) so lahko obiskovalci in obiskovalke v dvorani De Wiek (Zele) poslušali vrhunske amaterske pihalne sestave iz Slovenije (Pihalni orkester Krka), Belgije (Koninklijke Harmonie Sinte-Cecilia Zele) in Nizozemske (Amsterdamse Tramharmonie). Dirigenti vseh treh orkestrov, Matevž Novak (SL), Bart Picqueur (BE) in Jacco Nefs (NL), pa so pripravili tudi masterclass za dirigente iz cele Evrope z orkestrom, ki je bil sestavljen iz vseh treh sodelujočih društev. Pihalni orkester Krka je nastopil pred polno dvorano De Wiek v petek in se predstavil s skladbami Jubilee Overture (Philip Sparke), De Bello Gallico  (Bart Picqueur), Opus Pocus  (Dietrich van Akelyen), Bela krajina  (Marjan Kozina, arr. Matevž Novak) in Saga Candida  (Bert Appermont). Z nastopom je navdušil in predstavil visok nivo delovanja ljubiteljskih pihalnih sestavov v Sloveniji, strokovna javnost pa je bila nad kakovostjo in muzikalnostjo orkestra prijetno presenečena. Orkester je prejel veliko pohval, s poslušanjem drugih dveh odličnih pihalnih orkestrov pa se je tudi veliko naučil in dobil nov zagon za delo. Tradicija pihalnih orkestrov je v Belgiji ukoreninjena v samo življenje skupnosti, prav tako pa je izjemno dobro vzpostavljena organizacija društva, saj pri njej sodeluje preko 100 prostovoljcev, ki niso glasbeniki. Orkester je tako neposredno videl primer dobre prakse delovanja pihalnega orkestra, kar bo vsekakor deloma lahko vpeljal tudi v svoj sistem dela. Izmenjava pa ni potekala le s koncerti, masterclassom in spoznavanjem organiziranosti društev. Vsako društvo je namreč predstavilo tudi svoje najboljše glasbenike, ki so imeli priložnost zaigrati tudi solistično. Član Pihalnega orkestra Krka, klarinetist prof. Borut Turk, je z orkestrom Koninklijke Harmonie Sinte-Cecilia Zele izvedel skladbo za bas klarinet Dr. Livigstone I presume (Picqueur) in z virtuoznostjo navdušil vse prisotne.

slika 4 - koncert
slika 4 - koncert

Nizozemski orkester pa je izvedel tudi skladbo Tra-ta-ta in na noge postavil vse člane in članice Pihalnega orkestra Krka, ki so na ves glas zapeli kot 70-članski pevski zbor. Trenutek, ko je Adamičeva skladba povezala tri narode, pa je ostal vsem v spominu kot vrhunec gostovanja.

Gostovanja v tujini vedno prinesejo svež veter energije, idej in zanosa ter tudi izzive. Orkester je stkal nova prijateljstva in še poglobil stara, vrata za nova sodelovanja pa se na podlagi dobrega dela vedno znova odpirajo.  

 

KD Pihalni orkester Krka

Komentarji uporabnikov

Spletna anketa:
Kdaj ste se nazadnje udeležili godbenega nastopa?
v zadnjem mesecu
pred pol leta
pred enim letom
Glasuj
Arhiv rezultatov
E-obveščanje:
Ostanite obveščeni tudi prek elektronske pošte. Izberite vrsto obvestil in vpišite svoj e-poštni naslov.
Razpisi in obvestila
Novosti na straneh
Tekmovanja
Iskanje po vsebinah:
© Slovenski godbenik, vse pravice pridržane
Izdaja: Zveza slovenskih godb, Štefanova 5, SI-1000 Ljubljana
Soizdajatelj: Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, Štefanova 5, 1000 Ljubljana
Elektronska pošta: info@slovenski-godbenik.si
ISSN 2232-3171