Datum objave: 28.11.2018

Praznik veteranskih godb Slovenije v Ljutomeru

V nedeljo, 29. julija 2018, je v Ljutomeru potekal 12. Festival veteranskih godb Slovenije. Za uvod praznovanja občinskega praznika Ljutomer in obeležitve 150-letnice prvega slovenskega tabora je osem veteranskih godb zaigralo na Glavnem trgu v Ljutomeru.

 

Na festivalu v prleški prestolnici so se predstavile naslednje veteranske godbe: Big band veterani Kočevje, Godba veteranov Štajerske, Prleška godba Društva upokojencev Ljutomer, KD Mengeška godba, Godba veteranov Žalec, Godba Gambrinus Laško, Godba veteranov Univerze za 3. življenjsko obdobje Velenje in KD Godba ljubljanskih veteranov.

Ob zaključku festivala so pod taktirko Janka Škrajnarja zadoneli zvoki vseh osmih veteranskih godb. Skupaj so zaigrale koračnice Obletnica (Alojza Krajnčana), Večno mladi (Primoža Kosca) in Gremo na Štajersko (Emila Glavnika).

Festival veteranskih godb v Ljutomeru je poleg številnih obiskovalcev spremljal tudi prleški skladatelj Emil Glavnik. Županja občine Ljutomer mag. Olga Karba se je za več kot 70-letno udejstvovanje v glasbi in za 12. organizacijo festivala veteranskih godb Slovenije zahvalila  dirigentu domače zasedbe Janku Škrajnarju.

Slovensko godbeništvo dobilo pet novih ambasadorjev

Na 12. Festivalu veteranskih godb Slovenije so bili razglašeni tudi letošnji prejemniki častnega naziva Ambasador veteranskih godb Slovenije.

Za pridobitev tega visokega priznanja morajo prejemniki izpolnjevati tri pogoje: dopolnjenih osemdeset let življenja, aktivno članstvo v eni od veteranskih godb Slovenije in vsaj 15 let aktivnega delovanja v eni od godb. Letošnji prejemniki so: Pavel Golob, član veteranske godbe iz Velenja, Ignac Kovačič, ljutomerska Prleška godba, Milan Ojstršek, laška veteranska godba Gambrinus ter dva godbenika iz mengeške veteranske godbe, Rudi Vidic in Vinko Sitar.   

Skupno število prejemnikov tega laskavega naziva ambasadorja – prvič je bil podeljen lansko leto - je tako devetnajst. Vsak prejemnik je prejel listino o imenovanju in lično insignijo. V okviru sklepnega, skupnega nastopa vseh sodelujočih godbenih veteranov sta dobitnike razglasila in jim podelila odličja Ervin Hartman, vodja Aktiva veteranskih godb Slovenije, in Boris Selko, predsednik Zveze slovenskih godb. Vsem prejemnikom častnega naziva še enkrat iskreno čestitamo in jim želimo predvsem veliko zdravja in užitkov v muziciranju.  

 

Milan Pavliha in Ervin Hartman

Komentarji uporabnikov

Spletna anketa:
Kdaj ste se nazadnje udeležili godbenega nastopa?
v zadnjem mesecu
pred pol leta
pred enim letom
Glasuj
Arhiv rezultatov
E-obveščanje:
Ostanite obveščeni tudi prek elektronske pošte. Izberite vrsto obvestil in vpišite svoj e-poštni naslov.
Razpisi in obvestila
Novosti na straneh
Tekmovanja
Iskanje po vsebinah:
© Slovenski godbenik, vse pravice pridržane
Izdaja: Zveza slovenskih godb, Štefanova 5, SI-1000 Ljubljana
Soizdajatelj: Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, Štefanova 5, 1000 Ljubljana
Elektronska pošta: info@slovenski-godbenik.si
ISSN 2232-3171