Avtor: Tone Urbas    |    Datum objave: 23.03.2017

Podpora pobudi za uvedbo samostojnega učnega načrta za inštrument EVFONIJ

Zveza slovenskih godb (ZSG) združuje 106 godb članic in predstavlja reprezentativno združenje slovenskih godb in pihalnih orkestrov. Poleg članic ZSG deluje v Sloveniji še približno 40 drugih godb in pihalnih orkestrov.

Evfonij ima v godbah in pihalnih orkestrih dolgo tradicijo in pomeni temeljno glasbilo godbene zasedbe. To velja tudi za profesionalne pihalne orkestre in številne narodno-zabavne ansamble.

Evfonij se sicer omenja v glasbenem šolskem učnem načrtu za tubo in druga konična glasbila, kar pa danes ni več primerna rešitev. Taka ureditev najbrž izhaja iz prvih učnih načrtov za slovensko glasbeno šolstvo, ko so se njegovi pisci zgledovali po zasedbi glasbil v simfoničnem orkestru, za ta inštrument pa ni bilo ustreznih strokovnjakov. V zadnjih desetletjih so številne godbe v Sloveniji prerasle v prave simfonične pihalne orkestre, ki doma in v tujini dosegajo izredne rezultate, prav tako pa je pogosteje zastopan v simfoničnih zasedbah.

Zato je 23. Zbor ZSG na seji dne 18. marca 2017 v Ljubljani kot najvišji organ podprl pobudo Luke Einfalta z GŠ Domžale, Nejca Merca s KGB Maribor, Petra Šale z GŠ Ljubljana Vič-Rudnik in Damjana Tomažina iz Orkestra Slovenske vojske za uvedbo samostojnega učnega načrta za inštrument evfonij.

Tone Urbas, predsednik ZSG

priloga

Skeniran dokument (pdf datoteka - 340KB)

Komentarji uporabnikov

Spletna anketa:
Kdaj ste se nazadnje udeležili godbenega nastopa?
v zadnjem mesecu
pred pol leta
pred enim letom
Glasuj
Arhiv rezultatov
E-obveščanje:
Ostanite obveščeni tudi prek elektronske pošte. Izberite vrsto obvestil in vpišite svoj e-poštni naslov.
Razpisi in obvestila
Novosti na straneh
Tekmovanja
Iskanje po vsebinah:
© Slovenski godbenik, vse pravice pridržane
Izdaja: Zveza slovenskih godb, Štefanova 5, SI-1000 Ljubljana
Soizdajatelj: Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, Štefanova 5, 1000 Ljubljana
Elektronska pošta: info@slovenski-godbenik.si
ISSN 2232-3171