Datum objave: 11.12.2018

Pismo godbam

Pozdravljeni,

godbenice, godbeniki, dirigenti, vodstva godb oziroma orkestrov.

Že nekaj mesec je minilo, od kar je za nami 24. zbor Zveze slovenskih godb in zdi se mi prav, da vas vse skupaj ponovno lepo pozdravim, zaželim uspešno sezono in se vam zahvalim za izkazano zaupanje oziroma izvolitev na mesto novega predsednika naše krovne in reprezentativne organizacije. Tokrat naj bodo moje misli namenjene tudi po Slovenskem godbeniku.

Naj se vsem tistim, ki me ne poznate, na začetku vsaj nekoliko predstavim.

Sem Boris Selko, član in tudi predsednik Mestne godbe Kamnik, v kateri igram že petintrideset let. S ponosom opravljam naše skupno poslanstvo - biti godbenik.

Že v minulem mandatu sem bil član vodstva ZSG. Najprej eno let kot član Častnega razsodišča in naslednja tri leta na mestu podpredsednika zveze. Lahko rečem, da poznam vse strani godbeništva, tako tiste dobre, ki nam dajejo voljo in energijo, kot tudi slabosti, s katerimi se moramo, žal, ukvarjati v naši kulturni dejavnosti. Vse to je bilo vzrok moji odločitvi, da nas v tem mandatu zastopam in delujem skupaj z ostalimi člani, ki zasedamo predsedstvo in organe ZSG v najboljši moči, skupnem interesu in v dobro vseh slovenskih godb.

Slovenske godbe s svojo več kot 350-letno tradicijo močno oblikujemo kulturni zemljevid, tako naš kot tuj. Znani so uspehi, ki jih dosegate na različnih področjih in to vedo tudi močni godbeniški narodi. Sonce, vročina, mraz, dež, sneg so naši redni spremljevalci na večini igranj. Šolanje, izobraževanje, odrekanje in entuziazem klešejo obliko godbenice in godbenika, na katero pa mnogi pogledujejo zviška in podcenjevalno. Nič koliko uspešnih, tudi svetovno znanih glasbenic in glasbenikov, dirigentov, skladateljev izhaja iz naših vrst, ampak nekateri na to žal pozabljajo, če to ni ravno v njihovem interesu.

Pri vsem se moramo nenehno bojevati z ovirami, ki nam jih vešče nastavljajo tisti, ki bi se morali z nami truditi, nam pomagati, da jih premagujemo brez velikih težav.

Mnogokrat smo deležni vprašanj, zakaj sploh imamo zvezo? Zaradi prej naštetega, smo le kot celota lahko uspešni in v časih, kot so sedaj, ki ljubiteljski kulturi niso naklonjeni, le skupaj lahko premagujemo številne ovire.

Boris Selko
Boris Selko

Morda nam tako končno uspe priti do cilja, ko bo zveza imela tolikšno moč, da bo svojim članicam in članom lahko v marsičem pomagala.

Rad bi videl, da se tudi v prihodnosti udeležujete tekmovanj, poletnih taborov oziroma Musice creative, različnih izobraževanj, dirigentske šole in drugih aktivnosti ZSG. Naprošam vas, da pišete o vašem delu za objavo v Slovenskem godbeniku, nas obveščate o dogajanjih, ki jih bomo promovirali tudi v drugih naših medijih, se odzivate na vse, o čemer vas obveščamo, ter se pri tem držite rokov in zapisanih pravil.

V največje zadovoljstvo si bom štel, če se s svojimi predlogi, pobudami in idejami redno vključujete v delo Zveze slovenskih godb, ne le enkrat na leto, ko se zberemo na našem zboru, največkrat v ne najbolj zavidljivem številu. Vsa vaša mnenja in pobude bom z ostalimi člani redno obravnaval in zagotavljam, da boste deležni naših odgovorov in realizacije dobrih idej. Tudi v nadaljnje bomo organizirali območne posvete, na katerih pričakujem večjo odzivnost. Planiram seje predsedstva ZSG tudi v različnih regijah in se vam bomo tako skušali še bolj približati. Seveda boste nanje povabljeni predstavniki godb, ki delujete na območju, kjer bo seja.

Naj napišem še to. Kot predsednik ZSG pri nobeni stvari ne bom delal razlik med članicami. Obljubljam vam, da pri mojem delu ne bo privilegiranih in tistih, ki bi skušali vplivati name v korist, ki ni namenjena našemu skupnemu dobremu. Pravila so zapisana in treba se jih je držati. Če niso najboljša, jih bomo v prihodnosti spremenili.

Vse godbe v Sloveniji so enako pomembne, pa najsi bodo velike ali majhne, in prav vsaka je na svoj način razpoznavna in imenitna. Ni pomembno, katero področje godbeništva najbolj obvladate. Pomembno je, da ste! Tako nekoliko starejši, ki vas združujejo veteranske godbe, kot vsi, ki delujete v rednih sestavih in najmlajši iz mladinskih orkestrov, kot tisti, ki šele prihajate in boste nekoč nadaljevali našo zastavljeno pot.

Hvala vsem, ki ste v dobro slovenskih godb delovali pred mojim imenovanjem v Zvezo slovenski godb, ter vsem, ki ste v njej aktivno delovali in delujete, sedanjim članom predsedstva, organov in komisij.

Hvala, moja predhodnika, cenjena kolega Ervin Hartman in Tone Urbas.

Vse vas prisrčno pozdravljam in vam želim veliko uspehov.

Naj živijo slovenske godbe.

 

Boris Selko, predsednik ZSG

Komentarji uporabnikov

Spletna anketa:
Kdaj ste se nazadnje udeležili godbenega nastopa?
v zadnjem mesecu
pred pol leta
pred enim letom
Glasuj
Arhiv rezultatov
E-obveščanje:
Ostanite obveščeni tudi prek elektronske pošte. Izberite vrsto obvestil in vpišite svoj e-poštni naslov.
Razpisi in obvestila
Novosti na straneh
Tekmovanja
Iskanje po vsebinah:
© Slovenski godbenik, vse pravice pridržane
Izdaja: Zveza slovenskih godb, Štefanova 5, SI-1000 Ljubljana
Soizdajatelj: Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, Štefanova 5, 1000 Ljubljana
Elektronska pošta: info@slovenski-godbenik.si
ISSN 2232-3171