Avtor: Nejc Sukljan    |    Datum objave: 22.03.2011

Pihalni orkester Koper

Pihalni orkester Koper (POK) je bil ustanovljen 18. decembra 1981, prvič pa je nastopil le nekaj dni zatem, 22. decembra. Iz majhne skupine okrog tridesetih godbenikov, ki so si sami udarniško uredili prvi godbeni dom, je zrasel v velik pihalni orkester v simfonični zasedbi, ki šteje okrog 60 članov in vadi v novih, sodobno opremljenih prostorih. Godbenike, ki na tekmovanjih doma in v tujini dosegajo visoke uvrstitve, že vse od ustanovitve vodi dirigent Darij Pobega.

Otvoritev severne obvoznice v Kopru (foto: arhiv POK)
Otvoritev severne obvoznice v Kopru (foto: arhiv POK)

Včeraj - danes - jutri

Čeprav je bil POK ustanovljen šele leta 1981, to ne pomeni, da Koper takega sestava pred tem ni poznal. Ravno nasprotno: današnji orkester nadaljuje dolgo in bogato tradicijo, ki ji lahko sledimo vsaj v prvo polovico 19. stoletja. L. 1851 je namreč Luigi Gravisi, pripadnik ugledne koprske družine, v časopisu Popolano dell'Istria objavil članek, v katerem razkriva svoje poglede na glasbeno življenje v Kopru. Med drugim pravi, da v mestu že obstaja nekakšno združenje amaterskih glasbenikov (»diletanti filarmonici«), ki ob različnih priložnostih zaigra koračnico ali pripravi gledališko točko. V omenjenem članku Gravisi predlaga, da naj v Kopru ustanovijo javno glasbeno ustanovo, ki bo sposobna priskrbeti potreben kader za ustanovitev in delovanje dveh orkestrov, simfoničnega in pihalnega. Godba na pihala je bila potem očitno tudi ustanovljena, saj le pet let za Gravisijevim predlogom že zasledimo prvi inventarni popis godbenih inštrumentov, pohištva in uniform. Najprej je delovala v okviru Filharmonične družbe, nato pa je v devetdesetih letih nastal Corpo musicale Capodistriano, ki je s krajšimi prekinitvami deloval vse do prve svetovne vojne.

V zgodovini koprskega orkestra je pomembna ustanovitev Sindikalne godbe Enotnost leta 1953, neposredne predhodnice POK. Po obetavnih začetkih je že konec šestdesetih let, še bolj pa v začetku sedemdesetih kvaliteta godbe vidno padla, vse bolj pogosta so postala različna nesoglasja glede programske usmeritve, ciljev, vodenja in članstva v godbi, kar je leta 1979 končno pripeljalo do njenega razpada.

Prvi nastop v starem godbenem domu (foto: arhiv POK)
Prvi nastop v starem godbenem domu (foto: arhiv POK)

Ob vse bolj zamirajoči Enotnosti se godbena dejavnost v Kopru ni ustavila. Že pred letom 1980 so se namreč začeli prvi koraki novega mestnega pihalnega orkestra, ki je bil nato na pobudo Darija Pobege, dirigenta in učitelja trobil na Glasbeni šoli Koper, ustanovljen decembra 1981. Jedro orkestra so tvorili učenci glasbene šole, pridružili pa so se jim tudi nekateri člani stare godbe. Bistvenega pomena je bilo, da so bili to v veliki večini mladi ljudje z veliko energije in z veliko željo po muziciranju in druženju.

Na takšnem temeljnem kamnu dirigentu Pobegi ni bilo težko graditi in uspehi vloženega truda so se kmalu začeli kazati tako v obliki uspešnih nastopov in odličij z domačih in tujih tekmovanj kot tudi v zadovoljstvu godbenikov in v številnih prijateljstvih, ki so se stkala med njimi. Že leta 1985 je POK nastopil na državnem tekmovanju v Mariboru, kjer si je v drugi kategoriji priigral prvo nagrado. V naslednjih letih so sledila potovanja široko po Evropi in udeležbe na mednarodnih tekmovanjih, s katerih so se vedno vračali z visokimi odličji.

V tridesetih letih delovanja so godbeniki zaigrali na okrog 650 nastopih, na katerih so izvajali tako originalne skladbe za pihalne orkestre kot tudi priredbe iz repertoarja renesančnih, baročnih, klasicističnih, romantičnih ter najsodobnejših avtorjev. POK veliko pozornosti namenja tudi ohranjanju glasbene identitete slovenske Istre. Da izvedbe številnih skladb na uspešnih nastopih ne bi utonile v pozabo, so sklenili, da jih bodo zapisali na zgoščenke. Tako je društvo do sedaj izdalo že sedem zgoščenk (eno v sodelovanju z Osnovno šolo Elvire Vatovec Prade ob njeni 100-letnici), na katerih je skupaj več kot 8 ur glasbe.

V letošnjem letu POK praznuje 30-letnico delovanja in ob tej priložnosti načrtuje številne aktivnosti. Poleg izdaje jubilejne zgoščenke in DVD-ja tudi postavitev priložnostne razstave, izdajo strokovne monografije, udeležbo na tekmovanju, številne nastope in seveda posebno slavnosten tradicionalni božično-novoletni koncert, ki bo – tako kot vsako leto – tudi letos 26. decembra ob 19. uri v večnamenski dvorani Športnega centra Bonifika v Kopru. Na koncertu, na katerem se jim bodo pridružili številni zanimivi gostje, se bodo  predstavili s pestrim programom, občinstvu pa bodo pripravili tudi številna presenečenja.

Pot k uspehom

Med najvidnejše uspehe POK lahko štejemo visoke uvrstitve na tekmovanjih tako doma kot v Evropi. Če bi izmed vseh tekmovanj morali izpostaviti tri, ki so za orkester pomenila največji mejnik v delovanju, potem je to gotovo prvi tekmovalni nastop leta 1985 v Mariboru, takoj zatem pa nastop na odprtem državnem prvenstvu Nemčije v Nürnbergu leta 2000. Godbeniki so bili namreč ob tej priložnosti tako uspešni, da so poleg prve nagrade v prvi kategoriji prejeli še posebno priznanje strokovne žirije z obrazložitvijo, da so edini pravilno izvedli obvezno skladbo Challenge. Ob tekmovanjih v Mariboru in Nürnbergu velja posebej izpostaviti še udeležbo na mladinskem svetovnem tekmovanju v Zürichu v Švici leta 2005, ko je orkester v kategoriji A 2 prejel prvo nagrado.

Orkester pogosto nastopa tudi na radiu in televiziji, sodeluje na številnih prireditvah in na skupnih koncertih s pevskimi zbori Primorske. Izmed vseh nastopov bi izpostavili nastop na prireditvi ob obisku papeža Janeza Pavla II v Sloveniji leta 1996. Na slavnostnem koncertu, ki sta ga Evrovizija in Mondovizija prenašali za ves svet, je POK sodeloval z dvema samostojnima skladbama in spremljal večtisočglavi pevski zbor pri desetih skladbah. Godbeniki so večkrat nastopili kot promotorji Slovenije pod okriljem Ministrstva za kulturo, sodelovali pa so tudi na prireditvi ob otvoritvi viadukta Črni kal leta 2004 skupaj s simfoniki RTV Slovenija. Vsako leto pripravijo tudi tradicionalni božično-novoletni koncert, ki ga obišče več tisoč poslušalcev.

Orkester vadi v novih in sodobno opremljenih prostorih

POK si je Godbeni dom uredil v cerkvici sv. Jakoba, eni izmed starejših mestnih stavb (zgrajena je bila v 14. stoletju),  v središču Kopra. Notranjost cerkve je bila leta 2004 v celoti prenovljena in popolnoma prilagojena za vaje sodobnega pihalnega orkestra. Poleg klimatizirane osrednje vadbene sobe, v kateri brez težav lahko vadi 85-članski orkester, so bili v prostoru urejeni še sanitarije, pisarna in balkon za poslušalce. S tem je društvo dobilo prepotreben prostor za vajo in hrambo obsežnega inštrumentarija ter notnega arhiva, ki obsega preko 700 enot gradiva in se neprestano dopolnjuje z novitetami. Poleg tega je v Godbenem domu urejen tudi snemalni studio z najnovejšo opremo, ki omogoča tako snemanje kot tudi obdelavo posnetkov.

Do tako velike pridobitve orkester gotovo ne bi prišel, če ga ne bi podpirali zvesti sponzorji. Sredstva za obnovo cerkvice in notranjo opremo je v največji meri prispevala Luka Koper, ki je sponzor že od začetka. Številne birokratske zagate, ki so se pojavile ob dodelitvi prostora društvu, pa je z veliko mero razumevanja rešilo sedanje vodstvo Mestne občine Koper z županom Borisom Popovičem na čelu.

»Veliko so mi dajali in mi še dajejo!«

POK-u že od ustanovitve dirigira Darij Pobega, ki se kot vodja raznih zasedb sicer udejstvuje že preko štirideset let. Najprej je dirigiral harmonikarskemu orkestru, nato pa predvsem pihalnim orkestrom, ne le v Kopru, ampak tudi v Divači, Svetem Antonu in Ricmanjih. Poleg tega je bil zelo dejaven tudi na organizacijskem področju. Več let je bil vodja aktiva pihal, trobil in tolkal na Glasbeni šoli Koper in pri Zvezi primorskih glasbenih šol, bil pa je tudi podpredsednik Zveze slovenskih godb.

Za uspešno in strokovno delo je leta 2002 prejel najvišje državno odlikovanje na področju šolstva – nagrado Republike Slovenije za življenjsko delo v vzgoji in izobraževanju na področju glasbenega šolstva. V utemeljitvi med drugim preberemo naslednje:

»Njegovo ime nam prikliče v zavest pojem učitelja v najbolj plemenitem pomenu, ki povezuje visoke vzgojno-izobraževalne dosežke s kakovostjo človeške osebnosti. [...] S predanostjo delu, pedagoškim darom in odprtostjo za strokovno rast je Darij Pobega na Centru za glasbeno vzgojo Koper kmalu postavil svoj oddelek na zavidljivo raven. Njegovi učenci so ponosni na svoje visoke učne in umetniške dosežke, zanje prejemajo pohvale in nagrade. Nekateri med njimi so si izbrali glasbo za svoj poklic, drugi za ljubiteljsko dejavnost, v kateri uresničujejo svoje višje kulturne potrebe. Darij Pobega budno spremlja širši osebnostni razvoj svojih učencev. Pozna njihove mladostniške potrebe po druženju in samopotrjevanju, ki jih učinkovito uresničuje v komornih sestavih in pihalnih orkestrih. [...] Darij Pobega je s svojimi dosežki, izkušnjami in lastnostmi dragocen mentor in vodja študijske skupine trobil v Zvezi primorskih glasbenih šol, hkrati pa vzornik širšemu krogu glasbenih učiteljev pri nas.«

Kljub dolgoletnemu stažu na glasbenem področju Pobego delo z mladimi še vedno veseli in o njem pravi tako:

»Veliko so mi dali in mi še dajejo. Od njih se še vedno učim, učim se sproti. Zlasti z novimi generacijami je tako. Vendar se za mlade vsekakor splača potruditi.«

 

Nejc Sukljan

Komentarji uporabnikov

Spletna anketa:
Kdaj ste se nazadnje udeležili godbenega nastopa?
v zadnjem mesecu
pred pol leta
pred enim letom
Glasuj
Arhiv rezultatov
E-obveščanje:
Ostanite obveščeni tudi prek elektronske pošte. Izberite vrsto obvestil in vpišite svoj e-poštni naslov.
Razpisi in obvestila
Novosti na straneh
Tekmovanja
Iskanje po vsebinah:
© Slovenski godbenik, vse pravice pridržane
Izdaja: Zveza slovenskih godb, Štefanova 5, SI-1000 Ljubljana
Soizdajatelj: Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, Štefanova 5, 1000 Ljubljana
Elektronska pošta: info@slovenski-godbenik.si
ISSN 2232-3171