Avtor: Tamara Puš    |    Datum objave: 23.03.2011

Papirniški pihalni orkester Vevče

Vevška godba koraka že 110 let

Papirniški pihalni orkester Vevče je v 110 letih delovanja vtisnil velik pečat tako svojemu kraju kot tudi širši okolici. V Sloveniji velja za enega najboljših orkestrov. S svojo kvaliteto je že zdavnaj prerasel  krog, v katerem deluje. Vse več je ljudi, ki prisluhnejo njegovi glasbi, jih vabijo v goste in nagrajujejo za umetniške dosežke. So ljubiteljski glasbeniki, ki uživajo v medsebojnem druženju in igranju glasbe.

Godba Papirnica Vevče, junij 2010
Godba Papirnica Vevče, junij 2010 ((foto: Žiga Intihar))

Da so v lanskem letu praznovali 110 let, se lahko zahvalijo delavcem papirnice Vevče, ko so leta 1900 prvič zaigrali pod mentorstvom Čeha Mahagovskega. Na tej dolgi poti delovanja je Papirniški pihalni orkester sledil svojemu poslanstvu ne le na glasbenem področju, temveč tudi na področju narodnega buditeljstva, ki je bilo še posebej močno v prvih desetletjih prejšnjega stoletja. V vseh teh letih se je v orkestru zvrstilo okrog 500 godbenic in godbenikov, ki so z nastopi na raznih slovesnostih, prireditvah, gostovanjih in tekmovanjih ponesli ime Vevč, Ljubljane in Slovenije po vsej domovini in Evropi.

Zdaj ima orkester okoli 60 članov. Prav njihovi vztrajnosti in pripadnosti se lahko zahvalijo, da se je kakovost muziciranja izboljševala iz obdobja v obdobje. Posebno mesto v orkestru zavzema pokojni skladatelj in vsestranski glasbenik Vinko Štrucl, ki je za orkester napisal lepo število koračnic in drugih del, med drugim tudi himno orkestra Papyrus, s katero začenjajo svoje koncerte. Za največji uspeh štejejo zlato plaketo v igranju v gibanju in srebrno plaketo v koncertni skupini na svetovnem prvenstvu ljubiteljskih pihalnih orkestrov v mestu Kerkade na Nizozemskem leta 1993. Zadnji odmevnejši uspeh pa je predlanska zlata plaketa na državnem tekmovanju slovenskih pihalnih orkestrov v Mariboru pod taktirko sedanjega dirigenta Aljoše Deferrija.

Orkester izvaja kakovostno glasbo za pihalne orkestre tako na koncertih kot na različnih paradah.  Vsako leto nastopi na tradicionalnem božično-novoletnem koncertu v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani. Skupaj z zanimivimi glasbenimi in igralskimi gosti, s katerimi poskušajo premikati meje klasične »godbeniške« glasbe (Perpetuum Jazzile, Orkester Mandolina, Jararaja, Darja Švajger, Nuša Derenda, Oto Pestner, Urška Žižek, Marko Kobal, Sanja Mlinar, Tino Favazza, Jurij Souček, Impro liga in še mnogi drugi), vedno uspejo napolniti dvorano s 1400 sedeži, kar je za tako zvrst glasbe na ljubiteljski ravni svojevrsten dosežek.

Srečanje godb, maj 2008
Srečanje godb, maj 2008

Pod okriljem orkestra delujejo tudi različne skupine.

Tolkalska skupina RitemDaBit, ki je sestavljena iz približno 10 članov, osredotočajo se na ''show'' program; igranje v gibanju, skladbe z vključeno koreografijo, lotijo pa se tudi izvedbe raznih parad.

Fanfare, ki so primerne za otvoritve in druge slavnostne priložnosti, sestavljajo pa jih trobilci.

Razne komorne skupine: vevški kvartet klarinetov, duet in kvartet flavt ... Svoje umetniške sposobnosti so že večkrat preizkusili na številnih bolj komornih dogodkih, kot so na primer razstave ali slavnostne večerje.

Bližina Ljubljane, predvsem pa kakovost in prodornost Papirniškega pihalnega orkestra Vevče je botrovala temu, da je orkester postal tudi orkester mesta Ljubljane.

Leto 2010 je bilo posebno leto

Leto, ki je minilo, je bilo za Vevško godbo prav posebno. PPO Vevče je namreč praznoval častitljivo 110. obletnico delovanja. A kdor misli, da orkestru zaradi častitljive starosti pešajo moči, se hudo moti. Najboljši dokaz so številni nastopi in koncerti, ki so jih nanizali v preteklem letu. Bilo jih je več kot 25.

Posebej slavnostno je bilo na junijskem koncertu ob 110-letnici delovanja orkestra v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma, kjer so kot solisti nastopili kar člani orkestra in dokazali, da se v njihovih vrstah skriva glasbeni talent, ki je kos tudi najzahtevnejšim solističnim izzivom. Seveda pa so ponosni tudi na  tradicionalni božično – novoletni koncert v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma. Tokrat so z njim poslušalce z glasbo popeljali okoli sveta.

Pustni karneval v Cerknici
Pustni karneval v Cerknici

Vevška godba pa je verjetno najbolj prepoznavna po svojih promenadnih nastopih, najsibo v korakanju ali pa na odru, brez katerih si kulturno-zabavnega dogajanja v naši prestolnici in njeni okolici skoraj ni mogoče zamisliti. Tako so ob strugi Ljubljanice odmevale koračnice, ko so z ladjico pluli po reki, na Ljubljanskem maratonu so z glasbo vzpodbujali tekače ter za 1. maj budili Ljubljančane in okoliške prebivalce. Z glasbo so se poklonili dogodkom na spominskih slovesnostih ob 1. novembru ter otvorili prenovljeno OŠ v Kašlju. Z veseljem so se odzvali tudi vabilom na dogodke, ki so imeli dobrodelni značaj, in nastopili na prireditvi Rdečega križa Slovenije, festivalu Povezujemo generacije v organizacji Lions kluba ter na slovesnosti ob 140. obletnici Prostovoljnega gasilskega društva Ljubljana. Ob koncu leta pa so ves teden spremljali Dedka Mraza na povorki po ljubljanskih ulicah ter se od starega leta poslovili s koncertom v City Parku.

Pri vsem tem pa so najbolj ponosni na svojo tradicijo in na dejstvo, da v Vevški godbi še vedno živijo vrednote, na katerih je bila pred 110 leti zgrajena in ki so jo skozi burno zgodovino ohranile pri življenju; vrednote, ki jih desetletja skrbno negujejo dolgoletni člani in ki jih prepoznavajo tudi novi mladi, ki se nenehno pridružujejo orkestru; to so povezanost in solidarnost med čalni, predanost vseh sodelujočih glasbi in poslušalcem ter pripravljenost na nove izzive, proti katerim z dobro voljo korakajo z zvesto podporo  »matere«  Papirnice Vevče. Prav zato se za uspešno delovanje PPO Vevče tudi v prihodnje ne bojijo. Vevška godba koraka naprej!

 

Tamara Puš

Komentarji uporabnikov

Spletna anketa:
Kdaj ste se nazadnje udeležili godbenega nastopa?
v zadnjem mesecu
pred pol leta
pred enim letom
Glasuj
Arhiv rezultatov
E-obveščanje:
Ostanite obveščeni tudi prek elektronske pošte. Izberite vrsto obvestil in vpišite svoj e-poštni naslov.
Razpisi in obvestila
Novosti na straneh
Tekmovanja
Iskanje po vsebinah:
© Slovenski godbenik, vse pravice pridržane
Izdaja: Zveza slovenskih godb, Štefanova 5, SI-1000 Ljubljana
Soizdajatelj: Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, Štefanova 5, 1000 Ljubljana
Elektronska pošta: info@slovenski-godbenik.si
ISSN 2232-3171