Avtor: Anita Urbančič    |    Datum objave: 03.01.2012

Novoletni koncert Mladinskega pihalnega orkestra Piran s Slavkom Ivančićem

Mladinski pihalni orkester Piran je 19. decembra na predprazničnem koncertu z razgibanim programom skoraj dve uri razvajal obiskovalce, ki so do zadnjega kotička napolnili dvorano piranskega Gledališča Tartini. V želji, da bi približali orkestralno glasbo širši publiki, so letos medse povabili priljubljenega primorskega pevca Slavka Ivančića. Repertoar, v katerem so se domišljeno prepletale svečane in sproščene skladbe, je publika sprejela z navdušenjem. V letu 2012 načrtujejo pomladitev orkestra, posodobitev podobe ter udeležbo na enem od najprestižnejših tekmovanj pihalnih orkestrov na svetu.

V Gledališču Tartini v Piranu so včeraj zvečer svoj prostor našli številni primorski ljubitelji orkestralne glasbe. Mladinski pihalni orkester Piran, ki šteje 40 članov, že tretje leto zapored vodi dirigent Iztok Babnik. V skoraj dve uri trajajočem koncertu so zaigrali tako plesne skladbe kot tudi skladbe iz filmov in najbolj znanih TV oglasov.

V programu je sodelovala tudi novosestavljena zasedba Šolskega pihalnega orkestra Piran, ki je koncert odprla s skladbo Summernight rock Steva McMillana. Program je med drugim zajemal tudi skladbi, ki sta ju posvojila oglaševalski in filmski svet: I'd like to teach the world to sing (Baker/Davis/Cook, arr. Willy Hautvast) in Rhapsody in blue (G. Gershwin, arr. M. Story).

Obiskovalci letošnjega koncerta so lahko tudi zapeli. S Slavkom Ivanćičem, s katerim je orkester želel resno glasbo približati čim širšemu krogu poslušalstva, so se zapeljali v preteklost in okusili slovenske skladbe, med katerimi so nekatere znane kot zmagovalke festivala Melodije morja in sonca, druge pa že skoraj ponarodele: Pegasto dekle, Portorož 1905, Dober dan in Črta.

Mladinski pihalni orkester Piran in Slavko Ivančić (foto: arhiv godbe)
Mladinski pihalni orkester Piran in Slavko Ivančić (foto: arhiv godbe)

Mladinski pihalni orkester Piran se spomladi odpravlja na enega od dveh najprestižnejših tekmovanj pihalnih orkestrov v svetovnem merilu, v italijansko Rivo del Garda, kjer bodo tekmovali v 2. težavnostni kategoriji. V ta namen so pripravili tri skladbe, pisane prav za orkester (Lorenzo Pusceddu: Caleidoscopio, Kees Vlak: The gamer, Michele Mangani: Fanfare and theme for the planet Earth). Tekmovalni duh je pri članicah in članih zanetilo novo vodstvo, ki je po osmih letih odsotnosti z večjih tekmovanj v enem letu pomladilo zasedbo in zastavilo višje cilje.

Ob prednovoletnem srečanju so nepogrešljive plesne skladbe, zato so postregli z dvema: Bonito Walterja Schneiderja Argenbühla in Radetzky maršem. Večer se je končal v odličnem prazničnem vzdušju z obilico dobre volje in  odobravajočega ploskanja. Tudi zato bo Mladinski pihalni orkester Piran v letu 2012 še naprej skrbel za uveljavljanje glasbene dejavnosti in kulture na Obali. Pri tem bo v veliko pomoč nedavno napovedana sprememba namembnosti palače Trevisini. Občina jo bo namenila za gojenje kulturnih dejavnosti, prednostno piranskemu oddelku Glasbene šole Koper. S tem se bo lahko v Piranu, glasbenem mestu, nadaljevala dediščina Guiseppa Tartinija.

V novo leto pa Mladinski pihalni orkester Piran stopa s smelimi načrti: nameravajo pomladiti sestavo orkestra in prenoviti oziroma osvežiti njegovo podobo.

Anita Urbančič

Komentarji uporabnikov

Spletna anketa:
Kdaj ste se nazadnje udeležili godbenega nastopa?
v zadnjem mesecu
pred pol leta
pred enim letom
Glasuj
Arhiv rezultatov
E-obveščanje:
Ostanite obveščeni tudi prek elektronske pošte. Izberite vrsto obvestil in vpišite svoj e-poštni naslov.
Razpisi in obvestila
Novosti na straneh
Tekmovanja
Iskanje po vsebinah:
© Slovenski godbenik, vse pravice pridržane
Izdaja: Zveza slovenskih godb, Štefanova 5, SI-1000 Ljubljana
Soizdajatelj: Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, Štefanova 5, 1000 Ljubljana
Elektronska pošta: info@slovenski-godbenik.si
ISSN 2232-3171