Avtor: Dejan Ulcej    |    Datum objave: 04.06.2012

Neprekinjeno igrajo že 111 let!

V soboto je v Mežici na Koroškem svojo 111. obletnico neprekinjenega delovanja praznoval Pihalni orkester Rudnika Mežica. Začetki orkestra segajo v leto 1901, ko so bili rudniki v Mežici še v rokah tujih lastnikov in ko je orkester vadil še v gostilniški sobi delavske menze na Poleni v Mežici. Danes se 60-članski orkester ponaša s številnimi državnimi in mednarodnimi odličji, z mladimi talenti ter s sodobnim glasbenim domom.

Ob častitljivi obletnici je orkester pripravil slavnostni koncert v športni dvorani OŠ Mežica. (foto: Aleksander Ocepek)
Ob častitljivi obletnici je orkester pripravil slavnostni koncert v športni dvorani OŠ Mežica. (foto: Aleksander Ocepek)

Veliki slavnostni koncert, ki ga je ob 111. obletnici pripravil orkester, je bil v športni dvorani OŠ Mežica, ki so jo docela napolnili gostje iz vse Slovenije. Orkester je pripravil tako umetniški kot tudi narodno-zabavni program. Med skladbami umetniškega dela so izstopale predvsem skladbe, kot so Lepotica in zver Alana Menkena, uvertura Alvamar Jamesa Barnesa in Polka gavota Bojana Adamiča. Narodno-zabavni del pa je potekal v sodelovanju z ansamblom Igor in zlati zvoki; odpeli in odigrali so pesmi Čestitke in pozdravi, Zlatolaska in druge viže Igorja Podpečana. Odziv publike je bil izreden, kar so pokazali tako sprotno ploskanje kot bučni aplavzi. Zasluge za igrivost muzikantov, ki so poleg igranja vmes tudi prepevali, gredo tako nadomestnemu dirigentu Dušanu Štrikerju kot dirigentu Janezu Miklavžini. Posnetek Rudarske koračnice, ki je nastala posebej za priložnost obeležitve častitljivega jubileja, lahko poslušate na tej povezavi.

Med koncertom sta predstavnik Zveze slovenskih godb Miran Šumečnik in predstavnica Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti Jožica Pušnik podelila godbenikom priznanja za godbeniški staž. Kar osem članov je prejelo priznanja za 40 ali več let muziciranja. Prav tako so čestitke v obliki buteljk in drugih daril prenesli predstavniki drugih orkestrov in društev iz širše regije iz Slovenije in Avstrije.

Podpredsednik ZSG Miran Šumečnik je godbenikom podelil priznanja. (foto: Aleksander Ocepek)
Podpredsednik ZSG Miran Šumečnik je godbenikom podelil priznanja. (foto: Aleksander Ocepek)

Orkester je ob »treh enicah« izdal že svoj tretji album, hkrati pa tudi DVD z videospoti. Junija pa bo v Mežici svoj oglati jubilej obeležil tudi s parado godb iz Slovenije in Avstrije.

Dejan Ulcej

Komentarji uporabnikov

Spletna anketa:
Kdaj ste se nazadnje udeležili godbenega nastopa?
v zadnjem mesecu
pred pol leta
pred enim letom
Glasuj
Arhiv rezultatov
E-obveščanje:
Ostanite obveščeni tudi prek elektronske pošte. Izberite vrsto obvestil in vpišite svoj e-poštni naslov.
Razpisi in obvestila
Novosti na straneh
Tekmovanja
Iskanje po vsebinah:
© Slovenski godbenik, vse pravice pridržane
Izdaja: Zveza slovenskih godb, Štefanova 5, SI-1000 Ljubljana
Soizdajatelj: Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, Štefanova 5, 1000 Ljubljana
Elektronska pošta: info@slovenski-godbenik.si
ISSN 2232-3171