Datum objave: 14.01.2019

MUSICA CREATIVA 2018

V letu 2018 sta Javni sklad RS za kulturne dejavnosti in Zveza slovenskih godb že 38. leto zapored organizirala poletni glasbeni tabor za mlade glasbenike Musica creativa, kjer smo udeležencem ponudili številna nova znanja: izobraževanje z vrhunskimi domačimi in tujimi mentorji, možnost igranja v različnih komornih sestavih ter igranje v velikem pihalnem orkestru na višji kakovostni ravni pod taktirko znanega, kvalitetnega in izobraženega slovenskega dirigenta.

Tabor sledi ideji ameriškega sistema šolanja, ki omogoča mladim glasbenikom, da začnejo spoznavati glasbo na drugačen način – s skupnim igranjem. Zavedajo se, da je orkester najvišja stopnja socializacije, saj vsi njegovi člani kljub različnim zmožnostim, predznanju in načinu življenja stremijo k istemu cilju in se temu podrejajo. Ameriški sistem omogoča, kot kažejo številne raziskave, da se mladi učijo glasbe celovito, z orkestrsko igro že v šolah. V slovenskem glasbenem šolstvu je podobno, saj predmetnik v okviru izbirnih predmetov ponuja tudi ansambelsko igro, vendar je ta predmet premalo izkoriščen.

Enotedensko izobraževanje Musica creativa je namenjeno vzgoji mladih glasbenikov, ki želijo svoje znanje glasbenega inštrumenta nadgraditi z orkestrsko igro ter drugimi življenjskimi znanji.

V okviru letošnjega tabora mladih godbenic in godbenikov je deloval Pihalni orkester Musica creativa pod taktirko Mitje Dragoliča, dirigenta in klarinetista, ki je na Konservatoriju v Maastrichtu opravil magisterij dirigiranja pri svetovno priznanemu dirigentu Janu Cobru. Z orkestri, ki jih je vodil oz. jih vodi, je prejel mnoga domača in mednarodna priznanja, sam pa je dobitnik številnih priznanj, med drugim je tudi prejemnik Zlatega znaka za posebne zasluge na področju inštrumentalne glasbe, ki mu ga je Javni sklad RS za kulturo podelil leta 2016. Orkestru Musica creativa je dirigiral že leta 2015.

Letos je v orkestru Musice creative sodelovalo 65 mladih godbenic in godbenikov v starosti od 10 do 23 let, ki prihajajo iz več kot 30 slovenskih godb. 85 % nastopajočih godbenic in godbenikov je bilo mlajših od 18 let. Za strokovno pripravljenost sekcij orkestra so skrbeli mentorji: flavte Irena Rovtar, fagot Dejan Rihtarič, klarineti Jakob Bobek, saksofoni Ita Nagode, trobente Miha Salobir, rogovi Robert Petrič, nizka trobila Rok Vilhar in tolkala Mitja Tavčar. Že utečena ekipa z Aleniko Žnidaršič (ZSG) in Danielom Leskovicem (JSKD) na čelu je poskrbela za izvrstno organizacijo dogodka. Vzgojitelji Maša Medved, Mirjam Jelnikar in Klemen Bojanovič pa so z interaktivnimi vsebinami zapolnili čas med vajami in po njih.

Program je zajemal širok spekter glasbenega repertoarja za pihalne orkestre, od originalnih skladb, glasbenih priredb vrhunske klasike, do novitet za pihalne orkestre. Rdeča nit izbora programa je bil ples, saj je prav glasba v povezavi s plesom atraktivna za mlade glasbenike, kar se je pokazalo v navdušenju in pozitivni energiji na vajah in koncertih.

Za posebno izkušnjo mladih glasbenikov pa smo poskrbeli z avdio snemanjem dveh slovenskih glasbenih novitet (Tomaž Habe: Navihanci in Jani Golob, arr. Mitja Dragolič: Slovenska rapsodija), kar bo v prihodnje uporabljeno za promocijo tabora in v drugih projektih JSKD in ZSG. Tonsko snemanje in kasnejšo glasbeno produkcijo je pripravil in izvedel Robert Petrič, sicer tudi mentor sekcije rogov. Snemanje je potekalo v jedilnici OŠ Vojke Šmuc, kjer je imel orkester skupne vaje in se je izkazala kot prostorna, svetla in zelo primerno akustična dvorana. Prispevek o delovanju mladinskega tabora so posneli tudi novinarji RTV Koper-Capodistria in ga predvajali v informativnih oddajah TV Slovenija.

Ob zaključku tedenskega izobraževanja, ki je potekalo med 18. in 25. avgustom 2018 v Izoli, so mlade godbenice in godbeniki izvedli dva koncertna nastopa. Prvi je bil v petek, 24. avgusta 2018, v parku Pietro Coppo, kjer so se glasbeniki predstavili v komornih zasedbah.  Obiskovalci so ob sprehodu po Izoli lahko slišali orkestre flavt, klarinetov, saksofonov in kvartet fagotov ter komorne zasedbe s trobili in tolkali. Zaključni koncert pa je bil v soboto, 25. avgusta 2018. Zaradi slabega vremena je bil prestavljen v Kulturni dom Izola. Na začetku koncerta je trobilni ansambel izvedel ponovno odkrito delo Bojana Adamiča Fanfare ob 850. letnici Ljubljane iz leta 1994, nato pa je nadaljeval z Globalnimi variacijami Nigela Hessa, ki jih je skladatelj napisal prav za tovrstne mladinske orkestre, nadaljeval s priredbo dela slovenskega skladatelja Janija Goloba Slovenska rapsodija, sicer napisana za simfonični orkester, ki jo je za pihalni orkester priredil prav dirigent Mitja Dragolič in delo v tej obliki tudi prvič izvedel. Sledila je atraktivna in zahtevna skladba Danzas del Ballet Estancia (Na ranču) argentinskega skladatelja Alberta Ginastere v treh stavkih: Los trabajadores agricolas (Poljedelci), Danza del trigo (Ples pšenice) ter stavek Danza final: Malambo (Zaključni ples: Malambo), ki je od mladih glasbenikov zahtevala veliko mero znanja, vadenja in priprav. V nadaljevanju koncerta je izzvenela še noviteta slovenskega skladatelja Tomaža Habeta Navihanci, v kateri sta se kot solista na ksilofonu in marimbi ob spremljavi pihalnega orkestra predstavila Mia Kristan iz Tolmina in Lovro Basar iz Cerknice. Skladatelj nas je s svojo prisotnostjo pozdravil tudi na vajah in z mladimi glasbeniki delil nekaj glasbenih idej iz svojih bogatih glasbenih znanj in izkušenj. V zaključku je orkester izvedel še suito Riverdance Billa Whelana v priredbi Carla Strommna s pomembno vlogo tolkalne sekcije. Za dodatek je izvedel še virtuozni, vsaj glede pihalnega dela orkestra, židovski ples (Wedding Dance), delo Jacquesa Pressa. Polni Kulturni dom v Izoli je zaključek koncerta pospremil z bučnim aplavzom.

Navdušenje nad taborom Musica creativa so tudi tokrat izrazili mladi glasbeniki sami, saj nam vsako leto v raziskavi izražajo odlična mnenja o organizaciji, mentorjih in dirigentih, zaradi novih znanj in izkušenj, ki jih v tem poletnem tednu pridobijo, kot tudi zaradi dobre družbe in novih prijateljev. Tako menijo leto za letom, kar pomeni, da je Musica creativa eden najpomembnejših delov izobraževanja na področju godbeništva in glasbe nasploh.

 

Program:

Bojan Adamič: Fanfare ob 850. letnici Ljubljane

Nigel Hess: Globalne variacije

Jani Golob, arr. Mitja Dragolič: Slovenska rapsodija

Alberto Ginastera, arr. Nestor Alderete: Baletni plesi

I. Los trabajadores agricolas (Poljedelci)
II. Danza del trigo (Ples pšenice)
IV. Danza final: Malambo (Zaključni ples: Malambo),

Tomaž Habe: Navihanci za solo ksilofon in marimbo

Bill Whelan, arr. Carl Strommen: Riverdance

 

Tonskim posnetkom posnetih skladb lahko prisluhnete tukaj:

Tomaž Habe: NAVIHANCI za solo ksilofon in marimbo

Jani Golob/Mitja Dragolič: Slovenska rapsodija

 

Daniel Leskovic in Mitja Dragolič

Komentarji uporabnikov

Spletna anketa:
Kdaj ste se nazadnje udeležili godbenega nastopa?
v zadnjem mesecu
pred pol leta
pred enim letom
Glasuj
Arhiv rezultatov
E-obveščanje:
Ostanite obveščeni tudi prek elektronske pošte. Izberite vrsto obvestil in vpišite svoj e-poštni naslov.
Razpisi in obvestila
Novosti na straneh
Tekmovanja
Iskanje po vsebinah:
© Slovenski godbenik, vse pravice pridržane
Izdaja: Zveza slovenskih godb, Štefanova 5, SI-1000 Ljubljana
Soizdajatelj: Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, Štefanova 5, 1000 Ljubljana
Elektronska pošta: info@slovenski-godbenik.si
ISSN 2232-3171