Avtor: Milan Pavliha    |    Datum objave: 11.04.2018

Mladinska pihalna godba »Hinko Smrekar« Ljubljana-Šiška

Mladinska pihalna godba »Hinko Smrekar« Ljubljana – Šiška (v nadaljevanju Šišenska mladinska godba) je bila ustanovljena konec leta 1945 v okviru kulturnega društva Hinko Smrekar v Spodnji Šiški. Godbi (kulturnemu društvu) je predsedoval Hinko Miklavčič, umetniški vodja, dirigent in »spiritus agens« pa Leander Pegan, st., akademski glasbenik pozavnist, član SNG Opera in kasneje Slovenske filharmonije. Sedež mladinske godbe je bil na dvorišču Osnovne šole Spodnja Šiška. Godbeni dom so mladi godbeniki sami zgradili iz nekdanje nemške kuhinje. Glasbena šola Franc Šturm je bila šele v porajanju, zato je dirigent Leander Pegan starejši nudil mladim godbenikom inštrumentalni pouk pihalnih in trobilnih inštrumentov ter tolkal in osnove glasbene teorije. Glasbena šola je začela delovati kasneje. Prvi nastop mladinske godbe je bil na prvomajski budnici in paradi leta 1946. Godbene vaje so potekale dvakrat na teden zvečer, zato so bili mladi godbeniki – dijaki izvzeti iz »hore legalis«.

Šišenska mladinska godba in Železničarska godba sta bili po drugi svetovni vojni v Ljubljani edini godbi. Šišenska je bila tudi protokolarna godba (Vojaškega orkestra in Godbe milice še ni bilo). Večina godbenikov se je vpisala v glasbene šole in si z leti pridobila solidno glasbeno izobrazbo. Kar devet med njimi je pridobilo akademsko glasbeno izobrazbo in so postali odlični inštrumentalisti v Slovenski filharmoniji, SNG Opera, Radijskem simfoničnem orkestru in v Godbi milice. Tak prehod iz ljubiteljske v poklicno-vrhunsko glasbeno dejavnost je bil v takratni državi fenomen! Jože Falout je študij roga nadgradil z magisterijem v Parizu. Prejel je dve nagradi Prešernovega sklada, nagrado Društva slovenskih skladateljev in Bettetovo nagrado. Svojo akademsko kariero je končal kot zaslužni profesor AG Univerze v Ljubljani. Janez Košak je bil hornist v ljubljanski Operi, Cveto Klemenčič je bil kontrabasist v Slovenski filharmoniji. Leander Pegan mlajši je bil glasbeni pedagog in kapelnik, ki je ustanovil oz. obnovil kar sedem primorskih pihalnih orkestrov. Pavle Oman in Rudi Loborec sta bila trobentarja v Radijskem simfoničnem orkestru. Adi Škorjanc je bil trobentar v ljubljanskem opernem orkestru, pedagog in kapelnik več pihalnih orkestrov ter direktor Glasbene šole Kočevje. Klarinetist Franc Bahar je bil član Plesnega orkestra RTV, klarinetist Marjan Kosem pa član Godbe Ljudske milice. Iz Šišenske mladinske godbe sta izšla tudi dva doživljenjska ljubiteljska glasbenika; Tone Škerjanec (obsežen ustvarjalni opus trobentača v pihalnih orkestrih, Veseli planšarji) in Milan Pavliha (obsežen ustvarjalni opus klarinetista, dolgoletno mentorsko, publicistično, vodstveno in organizacijsko delo; pobudnik in soustanovitelj Ljubljanskega mladinskega simfoničnega orkestra ter Kulturnega društva Godba ljubljanskih veteranov in komorne skupine Kvartet klarinetov).

Šišenska mladinska godba je v zgodnjih povojnih letih navduševala občinstvo v Ljubljani in drugod po Sloveniji, v takratni coni B, Zagrebu, Beogradu. Bili so na tritedenski turneji po Primorski in Istri še v času cone B. V zagrebški operi so koncertirali s celovečernim koncertom. Zagrebško publiko so navdušili s skladbo Feodora (uvertura) skladatelja P. I. Čajkovskega. Udeležili so se enomesečne delovne akcije na cesti bratstva in enotnosti v Sremski Mitrovici. Šišenska mladinska godba je bila v prejšnji državi najboljša: na vsejugoslovanskem tekmovanju mladinskih godb v Beogradu je leta 1949 osvojila najžlahtnejše prvo mesto.

Po odhodu dirigenta Pegana k na novo ustanovljeni Litostrojski godbi leta 1950 je Šišensko mladinsko godbo prevzel dirigent Janez Gruden in kasneje Adi Škorjanc. Godba je prenehala delovati leta 1958.

Šišenska mladinska godba 1946
Šišenska mladinska godba 1946

Dirigent:  Leander Pegan, st.

Predsednik:  Hinko Miklavčič

Najpomembnejši dosežek: Prvo mesto na tekmovanju mladinskih godb v Beogradu leta 1949

Franc Babnik, Franc Bahar, Tine Belič, Mohor Benedičič, Jelka Bizjak, Franc Cotman, Milan Cerar, Lado Černivec, Jože Falout, Tone Grintal, Milena Horvat, Jelenc, Avgust Klančnik, Cveto Klemenčič, Franc Knavs, Janez Košak, Fani Koželjnik, Matija Korenčan, Marjan Kosem, Miro Kropar, Drago Loborec, Rudi Loborec, Ivan Mrak, Franc Mrak, Borut Miklavčič, Franc Mrzlikar, Miha Oman, Pavle Oman, Anton Pavliha, Milan Pavliha, Leander Pegan, Magda Rogelj, Franc Seifert, Drago Seifert, Adi Škorjanc, Anton Škrjanec, Franc Škrjanec, Miha Škrjanec, Stane Škrjanec, Peter Tancer, Marjan Valda, Ciril Žužek.


Milan Pavliha

 

Viri:

Milan Pavliha: 15 let Pihalnega orkestra Bežigrad (publikacija, uredil, soavtor) PO Bežigrad, december 1996

Milan Pavliha: Z glasbo večno mlad (knjiga, avtor) samozaložba Milan Pavliha, Ljubljana 2011

Zveza slovenskih godb: Pismo Alenke Saksida, Solkan, 18. januar 2013

Intervjuji Milana Pavlihe z: Jože Falout, Franc Knavs, Matija Korenčan, Anton Pavliha, Fani Škerjanc, Tone Škerjanc

Komentarji uporabnikov

Spletna anketa:
Kdaj ste se nazadnje udeležili godbenega nastopa?
v zadnjem mesecu
pred pol leta
pred enim letom
Glasuj
Arhiv rezultatov
E-obveščanje:
Ostanite obveščeni tudi prek elektronske pošte. Izberite vrsto obvestil in vpišite svoj e-poštni naslov.
Razpisi in obvestila
Novosti na straneh
Tekmovanja
Iskanje po vsebinah:
© Slovenski godbenik, vse pravice pridržane
Izdaja: Zveza slovenskih godb, Štefanova 5, SI-1000 Ljubljana
Soizdajatelj: Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, Štefanova 5, 1000 Ljubljana
Elektronska pošta: info@slovenski-godbenik.si
ISSN 2232-3171