Avtor: Kos Miro    |    Datum objave: 29.11.2018

Mestna godba Novo mesto

Kulturno-umetniško društvo Mestna godba Novo mesto je tretja najstarejša slovenska godba. Letos obeležuje že 190. obletnico delovanja.

Začetki godbeništva v Novem mestu po doslej znanih podatkih segajo v leto 1848. Nova primerjava arhivskih dokumentov z glasbenimi dejavnostmi v Novem mestu pa je pokazala, da je godba delovala že leta 1828.

Godba novomeške garde leta 1865
Godba novomeške garde leta 1865

O prvih dejavnostih godbe priča skupina dokumentov, natančneje blagajniških izpiskov, iz začetka tridesetih let. Iz te skupine dokumentov lahko razberemo, da je od leta 1828 do 1835 v Novem mestu že obstajala delno organizirana in vsaj delno uniformirana skupina godbenikov, ki je delovala pod okriljem meščanske garde. Kontinuiteta in namen izplačil pa pričata, da sestav ni bil le enkratna stvar, temveč je deloval več let neprekinjeno.

Godba novomeške garde leta 1865
Godba novomeške garde leta 1865

Godba je bila od svojega začetka dolga leta tesno vezana na meščansko gardo. Nastala je zaradi njenih potreb in bila njen neločljivi del. Rasla in razvijala se je skupaj s potrebami garde in mesta. Godba mestne garde je prvi znani orkestrski sestav, ki je deloval v Novem mestu.

Ob praznovanju 500-letnice Novega mesta leta 1865 godba ni manjkala. Godbeniki so 19. avgusta zvečer več kot dve uri igrali na slovesni razsvetlitvi mesta, z igranjem pa so seveda popestrili tudi naslednja dva dneva praznovanja.

Godbeniki v novih uniformah leta 1998
Godbeniki v novih uniformah leta 1998

Ves čas svojega obstoja v Avstro-Ogrski je novomeška godba služila za parade in druge nastope uniformirane meščanske garde ter igrala na veselicah na prostem.

Po razpadu Avstro-Ogrske so takoj zaživela nekdanja domoljubna društva in godba je postala spremljevalec delovanja sokolskega društva ter sestavni del sokolskega gibanja v Novem mestu.

Kot samostojno Kulturno-umetniško društvo Mestna godba Novo mesto pa delujejo od 28. marca 1996.

slika 4
slika 4

Dirigentsko mesto je v letu 2011 prevzel Rok Šincek, ki dirigentsko paličico vihti še danes. Predsedniško funkcijo pa je v letu 2014 Italo Morosini, ki je godbo vodil kar 18 let, predal Marku Ajdiču.

Močno smo vpeti v kulturno podobo Novega mesta, saj nastopamo na različnih prireditvah v Novem mestu in okolici. Izvajamo tematske koncerte, kot so na primer Martinov koncert, Okoli sveta, Pomladno prebujanje, Glasba po ameriško, Gremo v kino, …  Vsako leto 1. maja prebivalce Novega mesta in okolice budimo ob spodbudnih zvokih koračnic.

slika 5
slika 5

Veseli smo tudi mednarodnega sodelovanja. Nastopali smo na primer na festivalu uprizoritvenih umetnosti Bihaško poletje, krepili glasbeno sodelovanje v pobratenem Prijedoru in Banja Luki v Bosni in Hercegovini, gostovali pa tudi pri Hercegnovčanih iz Črne gore.

slika 6
slika 6

Ob trdem delu se kaže napredek Mestne godbe pri izvajanju različnih zvrsti glasbe, pa tudi kreativnost godbenikov pri organizaciji koncertov in nastopov godbe. Omogočamo ukvarjanje, napredovanje in življenje z glasbo vsem generacijam. Najbolj navdušenim ponujamo priložnost za solistične nastope.

Mestna godba bo še naprej ohranjala pomen, ki ga ima za Novo mesto, že od svojih začetkov naprej. Zgodovinarji namreč pravijo, da so bile nekoč in so tudi danes godbe prestiž vsakega mesta, ker igrajo na dogodkih, ki so za mesto pomembni: budnice, ki obeležujejo velike državne praznike, pomembne pridobitve mesta, mejnike in zmage.

slika 7
slika 7

Še naprej bomo gradili na medgeneracijskem sodelovanju, na pridobivanju novih članov, kakovosti in ustvarjalnosti pri izvedbi koncertov in nastopov.

 

Katarina Šincek

Komentarji uporabnikov

Spletna anketa:
Kdaj ste se nazadnje udeležili godbenega nastopa?
v zadnjem mesecu
pred pol leta
pred enim letom
Glasuj
Arhiv rezultatov
E-obveščanje:
Ostanite obveščeni tudi prek elektronske pošte. Izberite vrsto obvestil in vpišite svoj e-poštni naslov.
Razpisi in obvestila
Novosti na straneh
Tekmovanja
Iskanje po vsebinah:
© Slovenski godbenik, vse pravice pridržane
Izdaja: Zveza slovenskih godb, Štefanova 5, SI-1000 Ljubljana
Soizdajatelj: Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, Štefanova 5, 1000 Ljubljana
Elektronska pošta: info@slovenski-godbenik.si
ISSN 2232-3171