Datum objave: 27.11.2018

LETO BRATOV AVSENIK 2019

Spoštovani,

Predsedstvo Zveze slovenskih godb (ZSG) je po pooblastilu Zbora ZSG razglasila leto 2019 za leto bratov Avsenik. Praznovanje leta je namenjeno obeležitvi 90-letnice rojstva Slavka in Vilka Avsenika. Leto se bo tako pričelo že 9. 11. 2018 (ob obeležitvi 90 let rojstva Vilka Avsenika) in zaključilo 31. 12. 2019.

Leto bratov Avsenik 2019 poteka pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja.

Vsakodnevno se v vseh medijih govori in piše o slovenski prepoznavnosti v svetu. Med dejavniki, ki ustvarjajo slovensko prepoznavnost je tudi kultura. Močno zastopanost v ustvarjanju slovenske kulture predstavljajo tudi slovenske godbe, ki po kvaliteti sodijo v sam svetovni vrh. Programsko godbe izvajajo vse od klasike, preko zabavnih do narodno-zabavnih skladb. Godbeništvo se dnevno s svojimi številnimi priredbami glasbe bratov Avsenik pridružuje množici izvajalcev, ki kulturno posredujejo in predstavljajo to slovensko posebnost tako na domačih kot tujih odrih. Predvsem pri narodno-zabavni glasbi je opazno, da jo naše godbe v tujini najraje prikažejo kot »domačo« glasbo. Zaradi tega marsikdo dojema narodno-zabavno glasbo, predvsem glasbo bratov Avsenik, kot najpomembnejši glasbeni izvoz in glasbeno značilnost Slovenije. Vsaka skladba od izvajalca zahteva, da jo stilsko pravilno in korektno izvede. Kljub temu da glasba bratov Avsenik na prvi pogled izgleda enostavna, v sebi »skriva« številne glasbene posebnosti in jo zaradi tega lahko enačimo z vsemi glasbenimi žanri.

V počastitev jubileja zato vse slovenske godbe v letu 2019 vabimo, da v enega svojih programov uvrstijo vsaj dve priredbi skladb bratov Avsenik ter preko spletnega obrazca o tem poročajo, saj bomo tako slovensko godbeništvo še bolje predstavili.

ZSG bo vse informacije zbirala in ob zaključku leta naredila popis vseh nastopov in zaključni koncert, ki ga bo izvedel profesionalni pihalni orkester. Popis bo izdan v časopisu Slovenski godbenik, sodelujoče godbe pa bodo prejele spominske plakete.

Da se boste lažje odločali med številnimi kvalitetnimi priredbami, bomo v prihodnjih mesecih objavili in dopolnjevali seznam še z informacijami, kje je priredbe tudi moč dobiti.

Želimo vam prijetno in uspešno slavnostno leto 2019.

 

Predsedstvo ZSG

Komentarji uporabnikov

Spletna anketa:
Kdaj ste se nazadnje udeležili godbenega nastopa?
v zadnjem mesecu
pred pol leta
pred enim letom
Glasuj
Arhiv rezultatov
E-obveščanje:
Ostanite obveščeni tudi prek elektronske pošte. Izberite vrsto obvestil in vpišite svoj e-poštni naslov.
Razpisi in obvestila
Novosti na straneh
Tekmovanja
Iskanje po vsebinah:
© Slovenski godbenik, vse pravice pridržane
Izdaja: Zveza slovenskih godb, Štefanova 5, SI-1000 Ljubljana
Soizdajatelj: Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, Štefanova 5, 1000 Ljubljana
Elektronska pošta: info@slovenski-godbenik.si
ISSN 2232-3171