Avtor: Milan Pavliha    |    Datum objave: 23.03.2017

Koncertno bogat konec leta 2016 za Godbo ljubljanskih veteranov

V nedeljo, 20. novembra 2016, je bil v Slovenski filharmoniji letni koncert »Z glasbo še vedno mladi« Godbe ljubljanskih veteranov. Tokrat so bili gostje koncerta domači kvartet klarinetov, Mešani pevski zbor Zora iz Vevč, vokalna skupina JAZZVA in Baletna šola Saša. Pod taktirko Viktorja Kresnika je orkester izvedel skladbe Vinka Štrucla, Jožeta Kregarja, Emila Glavnika, Dmitrija Šostakoviča, Edwarda Elgarja, Giuseppa Verdija, Jefa Pendersa, Boruta Lesjaka, Rada Simonitija, V. S. Avsenika, Paula Sshwarza, Atija Sossa in Žana Prešerna. Vrhunec večera je bil po oceni glasbenih poznavalcev v polno zasedeni dvorani Marjana Kozine kvartet klarinetov domačega orkestra s čudovitim solom v Avsenikovem Pastirčku Slavka Goričarja. Tudi mladostna vokalna skupina JAZZVA je navdušila. Pesem sužnjev iz opere Nabucco je orkester izvedel skupaj z Mešanim pevskim zborom Zora. V počastitev 80-letnice rojstva skladatelja Emila Glavnika je orkester izvedel njegovo rapsodijo Logarska dolina.

Slovenske veteranske godbe so svojevrstna nadgradnja godbeništva, predvsem z druženjem in muziciranjem. Pomemben vzvod za ta druženja je tudi prijateljstvo. To v največji meri potrjujemo v Godbi ljubljanskih veteranov. Kot vsako leto smo se v začetku decembra zbrali »Pri Micki« na tradicionalnem predbožičnem srečanju s svojimi življenjskimi sopotnicami in sopotniki. Soproge so bile znova deležne komplimenta, da nas poleg glasbe še vedno ohranjajo mladostne. Ob druženju, kramljanju in domačih dobrotah je stekla tudi kratka beseda o pretečenem godbenem letu. Godbeniki in godbenice smo ponosni na  bero in kvaliteto nastopov v letu 2016, tako orkestra kot kvarteta klarinetov. Dobra polovica članov je muzicirala tudi v svoji matični godbi, poleti pa še v Združenem slovenskem veteranskem orkestru, ki je imel otvoritveni nastop v Laškem na Festivalu veteranskih godb in teden kasneje enourni koncert na MID EUROPE v Schladmingu.

20. decembra smo igrali pri Drugi violini na Starem trgu v Ljubljani, kjer je bilo že 5. tradicionalno okraševanje novoletnih smrek. Smrečice je podaril Zavod za gozdove Slovenije, pedagogi Druge violine pa so izdelali okraske za drevesca. Okrašena drevesa so podarili domovom za starejše. Letošnja okrasitev je bila tematsko namenjena knjigam in branju – čarobnemu svetu branja. Nastop Godbe ljubljanskih veteranov (ki že vrsto let nastopa v CUDV Draga oz. Drugi violini) je bil krona dogajanja, ko so bile smreke že okrašene. Ljubljanski godbeni seniorji smo pogreli Drugo violino.

Na štefanovo, 26. decembra 2016, je bil tradicionalni božični koncert Kvarteta klarinetov v Plečnikovi cerkvi sv. Frančiška Asiškega  v Šiški. Kvartet klarinetov GLV je postal prepoznavna komorna skupina v Ljubljani. Leta 2015 so gostovali na Solnograškem v Wagrainu z velikonočnim koncertom in v Trstu v okviru Tedna ljubiteljske kulture.

Milan Pavliha

Komentarji uporabnikov

Spletna anketa:
Kdaj ste se nazadnje udeležili godbenega nastopa?
v zadnjem mesecu
pred pol leta
pred enim letom
Glasuj
Arhiv rezultatov
E-obveščanje:
Ostanite obveščeni tudi prek elektronske pošte. Izberite vrsto obvestil in vpišite svoj e-poštni naslov.
Razpisi in obvestila
Novosti na straneh
Tekmovanja
Iskanje po vsebinah:
© Slovenski godbenik, vse pravice pridržane
Izdaja: Zveza slovenskih godb, Štefanova 5, SI-1000 Ljubljana
Soizdajatelj: Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, Štefanova 5, 1000 Ljubljana
Elektronska pošta: info@slovenski-godbenik.si
ISSN 2232-3171