Avtor: dr. Urška Sancin    |    Datum objave: 15.01.2018

Jubilejno leto Ervina Hartmana ob 50-letnici dirigiranja pihalnemu orkestru pošta Maribor

Mariborčan Ervin Hartman ml. je v Pihalnem orkestru Pošta Maribor igral od otroštva in leta 1967 nasledil svojega očeta Ervina Hartmana st., takrat kot najmlajši slovenski dirigent. S svojim profesionalnim odnosom, željo po preizkušanju novega, pristno ljubeznijo do glasbe in godbeništva, je Ervin Hartman v 50 letih pripeljal Pihalni orkester Pošta Maribor do izjemnih uspehov, slovensko godbeništvo pa je postalo prepoznavno in priznano tudi v mednarodnem prostoru. Ervin Hartman letos praznuje 50-letnico dirigiranja Pihalnemu orkestru Pošta Maribor, kar je svojevrsten dosežek v evropskem merilu.

Jubilejni koncert ob 50-letnici dirigiranja Ervina Hartmana Pihalnemu orkestru Pošta Maribor

Ob tradicionalnih spomladanskih in novoletnih koncertih je Pihalni orkester Pošta Maribor letos izvedel še dodatni, Jubilejni koncert, ki je bil posvečen Ervinu Hartmanu, ki je dirigent orkestra že 50 let. Dogodek je bil izveden v dvorani Union v Mariboru 29. 10. 2017.

Koncert je odprla učenka Glasbene šole KUD Pošta Maribor Taša Jagodič na harmoniki, prvem inštrumentu, ki ga je Ervin Hartman igral kot majhen fantič. Maestro Hartman je bil prvi dirigent zasedbe Brass Band Slovenija, ki se je na koncertu predstavila z dvema skladbama, med drugim s priredbo skladbe Ervina Hartmana st. Pohorske cvetlice. Nato je sledil nastop Godbe veteranov Štajerske, ki letos praznuje 15 let delovanja in katere dirigent je jubilant.

V drugem delu koncerta je nastopil Hartmanov Pihalni orkester Pošta Maribor, ki je za uvod zaigral nekaj slovenskih skladb z nove zgoščenke z naslovom Z ljubeznijo iz Slovenije; orkester jo je posnel v letošnjem letu. Sledili sta skladbi najvišje težavnostne stopnje Žumberška rapsodija (Danilo Bučar, Stjepan Dlesk) in Armenski plesi 1 (Alfred Reed),  s katerima sta Ervin Hartman in Pihalni orkester Pošta Maribor v različnih obdobjih dosegla izredne uspehe na tekmovanjih doma in v tujini. Ervin Hartman je vedno podpiral slovenske skladatelje, zato je orkester  s solistom na trobenti Simonom Štelcerjem izvedel skladbo Bojana Adamiča Ne obračaj se sine.

V sklepnem delu so skupaj zaigrali vsi nastopajoči, dogodek pa zaključili s koračnico Ervina Hartmana st. Mariborska pošta. Koncert je bil zasnovan kot sprehod skozi bogato glasbeno kariero Ervina Hartmana, povezoval pa ga je odlični moderator in novinar Stane Kocutar. Ob tem res edinstvenem jubileju so se Ervinu Hartmanu poklonili in se mu zahvalili predsednica društva KUD Pošta Maribor mag. Karmen Lebe Grajf, v imenu orkestra predsednik Pihalnega orkestra Pošta Maribor Ivo Jurišič, direktor JSKD mag. Marko Repnik, ki je jubilantu podelil GALLUSOV KIPEC, in Ivan Medved, predstavnik ZSG. Dogodka sta se udeležila tudi župan mestne občine Maribor dr. Andrej Fištravec in generalni direktor Pošte Slovenije mag. Boris Novak.

Pihalni orkester Pošta Maribor
Pihalni orkester Pošta Maribor

Razstava ERVIN HARTMAN ml., 50 let dirigent Pihalnega orkestra Pošta Maribor

18. 10. 2017 je bila v Avli Univerzitetne knjižnice Maribor odprta razstava z naslovom ERVIN HARTMAN ml., 50 let dirigent Pihalnega orkestra Pošta Maribor.  Razstavo sta pripravili dr. Urška Sancin in Nika Lopert z uporabo materiala iz bogatega osebnega arhiva Ervina Hartmana in arhiva Pihalnega orkestra Pošta Maribor.

Dirigenta, umetniškega vodjo, soustanovitelja Zveze slovenskih godb, žiranta, kulturnika in ljubiteljskega slikarja sta ob otvoritvi predstavila podpredsednica KUD Pošta Zdenka Trinko in predsednik Zveze kulturnih društev Maribor mag. Franci Pivec. Skladno z dogodkom je za glasbeno uverturo pred otvoritvijo poskrbel Pihalni orkester Pošta Maribor, ob otvoritvi razstave pa tudi komorni zasedbi orkestra: fanfare (Danijel Zemljič, bariton, Vlado Jurc, Benjamin Vergles, Anže Vergles, trobente) in tercet rogov (Dejan Rakovič, Sara Hartman, Lea Ema Jakopin).

Razstava, ki je bila na ogled do 11. 11. 2017, je obsegala 15 razstavnih panojev, 2 vitrini z odličji in priznanji ter portret Ervina Hartmana, ki ga je naslikal njegov bratranec dr. Marjan Pocajt. Da bi maestra Hartmana lahko primerno predstavili, je bilo gradivo tematsko razdeljeno na tri sklope.

Otvoritev razstave
Otvoritev razstave (foto: S. Rajh)

Prvi je zajemal predstavitev Ervina Hartmana ml.; njegovo odraščanje v glasbeni družini Hartmanovih, njegovo glasbeno udejstvovanje zunaj pihalnega orkestra, obdobje, ko je postal dirigent, in njegovo družino, ki nadaljuje glasbeno tradicijo Hartmanovih že dve generaciji.

Drugi sklop, poimenovan Hartmanova kronika, je zajemal 5 obdobij po 10 let. Predstavljal je 50-letni razvoj orkestra pod vodstvom Ervina Hartmana od leta 1967, ob prevzemu,  do danes, 2017.

Zadnji sklop je bil posvečen različnim tematikam in je še jasneje orisal  širino udejstvovanja Ervina Hartmana na glasbenem, godbeniškem področju. Predstavljeno je bilo njegovo delovanje v drugih orkestrskih zasedbah, v Godbi veteranov Štajerske, katere ustanovitelj in dirigent je, ter Brass Band Slovenija, kjer je bil prvi dirigent, danes pa ga vodi Aleksander Čonč. Predstavljena so bila njegova priznanja, odlikovanja in odličja, tako nacionalna kot mednarodna, in njegovo članstvo v različnih godbeniških organizacijah (Zveza slovenskih godb ZSG, mednarodna organizacija godb CISM, svetovna godbeniška zveza WASBE).

dr. Urška Sancin

Komentarji uporabnikov

Spletna anketa:
Kdaj ste se nazadnje udeležili godbenega nastopa?
v zadnjem mesecu
pred pol leta
pred enim letom
Glasuj
Arhiv rezultatov
E-obveščanje:
Ostanite obveščeni tudi prek elektronske pošte. Izberite vrsto obvestil in vpišite svoj e-poštni naslov.
Razpisi in obvestila
Novosti na straneh
Tekmovanja
Iskanje po vsebinah:
© Slovenski godbenik, vse pravice pridržane
Izdaja: Zveza slovenskih godb, Štefanova 5, SI-1000 Ljubljana
Soizdajatelj: Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, Štefanova 5, 1000 Ljubljana
Elektronska pošta: info@slovenski-godbenik.si
ISSN 2232-3171