Datum objave: 28.01.2019

Izzivov polno godbeniško leto Godbe Slovenskih železnic

Godbenice in godbeniki Godbe Slovenskih železnic iz Zidanega Mosta so nadvse uspešno sklenili leto 2018. Bili so zelo dejavni, nastopili na številni prireditvah doma in v tujini ter navduševali s samostojnimi koncerti. Med drugim so se na večer zadnjega majskega dne, na Kongresnem trgu v Ljubljani pod okriljem Festivala Ljubljana, predstavili s skupnim koncertom s Policijskim orkestrom. Godbenice in godbeniki Godbe Slovenskih železnic so bili nad povabilom na Festival Ljubljana navdušeni in so za večerni koncert pripravili šest skladb. Začeli so z Barnesovo Simfonično uverturo, nadaljevali s skladbama Prism ter Fate of the Gods, v sklepnem delu pa je z orkestrom kot solistka nastopila Alenka Godec.

Alenka Godec
Alenka Godec (foto: arhiv Godbe SŽ)

Pred dobrim letom so se odločili svoje glasbene nastope razširiti tudi s figurativo in t. i.  šovprogramom. Pri tem so začeli sodelovati z mažoretnimi skupinami. Septembra so z radeškimi mažoretami iz Kluba mažorete RAP nastopili v Turčiji. Slovenijo so predstavljali z dvema samostojnima večernima koncertoma ter s figurativnim nastopom na osrednji prireditvi v središču mesta Alanya. Svoje delo so odlično opravili in s skrbno pripravljenim glasbenim programom ter vrhunsko usklajenostjo pri figurativnem nastopu navdušili turško občinstvo.

Godba Slovenskih železnic
Godba Slovenskih železnic (foto: arhiv Godbe SŽ)

Z radeškimi mažoretami so nastopili tudi na prireditvi Oranžna noč in koreografijo predstavili tudi domačem občinstvu. Na omenjeni prireditvi so za leto 2018 prejeli nagrado Zlata palica, ki jo radeške mažorete podeljujejo glasbenim in drugim ustvarjalcem, ki so še posebej zaznamovali njihove nastope.

Izzivov polno godbeniško leto pa je Godba Slovenskih železnic sklenila z nizom božično-novoletnih koncertov v domačem Zidanem Mostu, Šentjanžu in v Radečah. Pri slednjem so že tradicionalno, na prvo soboto novega leta 2019, napolnili dvorano in pred več kot 1200 obiskovalci predstavili čudovit preplet klasičnih in sodobnih skladb. Tokrat so ob godbi nastopili pevca Ema Petavar in Janez Krivec, citrarka Janja Brlec in godalni orkester Strunikat.

Godba Slovenskih železnic
Godba Slovenskih železnic (foto: arhiv Godbe SŽ)

Godba Slovenskih železnic, kot jo poznamo danes, je edina od nekdaj številnih železničarskih godb. Ohranila je svoje prvotno poslanstvo in že 117 let ponosno predstavlja železnico ter bogato slovensko kulturno dediščino. Tudi letos imajo velike načrte, godbenice in godbeniki pa pri tem ostajajo skromni, predani so ustvarjanju glasbe in se veselijo priložnosti, da svojo vrednost dokažejo publiki in samim sebi.

 

Godba Slovenskih železnic

Komentarji uporabnikov

Spletna anketa:
Kdaj ste se nazadnje udeležili godbenega nastopa?
v zadnjem mesecu
pred pol leta
pred enim letom
Glasuj
Arhiv rezultatov
E-obveščanje:
Ostanite obveščeni tudi prek elektronske pošte. Izberite vrsto obvestil in vpišite svoj e-poštni naslov.
Razpisi in obvestila
Novosti na straneh
Tekmovanja
Iskanje po vsebinah:
© Slovenski godbenik, vse pravice pridržane
Izdaja: Zveza slovenskih godb, Štefanova 5, SI-1000 Ljubljana
Soizdajatelj: Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, Štefanova 5, 1000 Ljubljana
Elektronska pošta: info@slovenski-godbenik.si
ISSN 2232-3171