Datum objave: 21.11.2018

In memoriam Ivica Knavs 1926 - 2018

Ivica Knavs se je z mažoretami in twirling show programom seznanila v Švici. Porodila se ji je misel, da bi nekaj podobnega lahko organizirali tudi v Sloveniji, še posebej zato, ker je bila plesna podlaga (koračnice) zelo bogata.

V pripravah na novoletne prireditve v Ljubljani je bil pod njenim vodstvom oktobra 1981 ustanovljen Ansambel ljubljanskih mažoret, ki je že decembra istega leta uspešno nastopil v Ljubljani v sprevodu Dedka mraza. Ljubljančani so tehniko vrtenja, metanja in rolanja mažoretne palice, povezano s plesom in korakanjem videli prvič. Ansambel ljubljanskih mažoret je z velikim uspehom z različnimi pihalnimi orkestri nastopal na različnih prireditvah doma v Sloveniji, Češki, Avstriji, Italiji, Bosni in Hercegovini.

Ivica Knavs je s svojim strokovnim mentorskim in organizacijskim delom pomagala ustanoviti mažorete tudi v drugih krajih Slovenije. Najprej v Kočevju, nato pa še v Cerknici, Novi Gorici, Trbovljah, Logatcu in Slovenski Bistrici, tako da je v tem času opravila pionirsko delo na področju mažoretne in twirling dejavnosti.

Leta 1985 je začela s strokovnim vodenjem seminarjev za mentorje mažoretnih skupin v organizaciji Zveze kulturnih organizacij Slovenije. V letu 1996 je bila med ustanovitelji Zveze društev mažoret Slovenije, ki je še istega leta postala redna članica mednarodne zveze International N.B.T.A. Europe (International baton Twirling association Europe – evropske zveze mažoret.

Ansambel ljubljanskih mažoret je med drugim tudi ustanovni član Zveze slovenskih godb. Pionirsko, življenjsko, strokovno in organizacijsko delo Ivice Knavs je bistveno prispevalo k delovanju, ugledu in razvoju mažoretne in twirling dejavnosti v Sloveniji in na mednarodnem področju. Zveza slovenskih godb ji je zato leta 2007 podelila Plaketo Zveze slovenskih godb.

Gospa Ivica Knavs je bila upravičeno ponosna na svoje delo, ki je postalo sestavni del figurativne dejavnosti naše zveze. Z veseljem se je udeleževala naših srečanj, zadnjič je bila v naši družbi leta 2012. S ponosom je takrat prevzela zbornik Godbeni zvoki, v katerem je trajno zapisana njena odločilna vloga pri ustanavljanju in razvoju mažoretne in twirling dejavnosti v Sloveniji.

Tone Urbas

Komentarji uporabnikov

Spletna anketa:
Kdaj ste se nazadnje udeležili godbenega nastopa?
v zadnjem mesecu
pred pol leta
pred enim letom
Glasuj
Arhiv rezultatov
E-obveščanje:
Ostanite obveščeni tudi prek elektronske pošte. Izberite vrsto obvestil in vpišite svoj e-poštni naslov.
Razpisi in obvestila
Novosti na straneh
Tekmovanja
Iskanje po vsebinah:
© Slovenski godbenik, vse pravice pridržane
Izdaja: Zveza slovenskih godb, Štefanova 5, SI-1000 Ljubljana
Soizdajatelj: Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, Štefanova 5, 1000 Ljubljana
Elektronska pošta: info@slovenski-godbenik.si
ISSN 2232-3171