Datum objave: 11.12.2018

Godbe pod Avsenikovo marelo

Pravijo, da ni prave vaške veselice brez godbe ali narodno-zabavnega ansambla. Za Slovence je značilno, da se zelo radi poveselijo in družijo na veselicah. Godba in narodno-zabavni ansambel s svojim energijsko bogatim glasbenim nastopom omogočata, da zabava in rajanje vsem vzbujata dobro voljo in lepšata razpoloženje. Oba imata lahko tudi nekatere skupne značilnosti v uporabi inštrumentov, ki izvajajo lepe in znane melodije (klarinet, trobenta) ali pa držijo glasbeno podlago (evfonij). Obe zasedbi ohranjata tudi tradicijo ljudske glasbe. Ne sicer v glasbenem izvajanju, predstavljata pa nekakšno folklorno izročilo glasbe, ki je v kolektivni lasti vsega ljudstva, se prenaša iz roda v rod in združuje vokalne, inštrumentalne ter plesne glasbene elemente. Prav tako imata zasedbi skupno točko v glasbeni kakovosti, saj ju velikokrat pojmujemo slabšalno – sta sinonim za »irharce« in pivski šotor. Vendar lahko tako godba kot narodno-zabavni ansambel ponudita veliko več,  kot jima pripisuje ta stari predsodek. Prav tako pravijo, da je ni veselice brez Golice, najboljšega slovenskega glasbenega izdelka, ki jo prav tako radi igrajo narodno-zabavni ansambli in godbe. In ko nas glasba ponese v dobro razpoloženje, se moramo zavedati,  da gre za kakovostno in vrhunsko glasbeno ustvarjalnost.  Ansambel bratov Avsenik, ki je ustvaril tudi kakovostno in poznano Golico, je s svojo glasbo nastopil v najprestižnejših in največjih koncertnih dvoranah Evrope ter celo na polnem olimpijskem stadionu v Berlinu.

Da bi bila kakovostna glasbena ustvarjalnost še bolj prepoznavna, smo v okviru letošnjega projekta Godbe pod Avsenikovo marelo združili tradicijo narodno-zabavnih ansamblov in tradicijo slovenskega godbeništva. Na odru v Avsenikovi domačiji so se enkrat mesečno predstavile slovenske gorenjske godbe, ki so obiskovalcem zaigrale izključno slovenske tradicionalne koračnice, polke in valčke ter tudi moderne in filmske skladbe, seveda pa na koncertih niso manjkale tudi skladbe Ansambla bratov Avsenik. Z nastopi so želeli organizatorji razbiti mit o manjvredni godbeni in narodno-zabavni glasbi ter prikazati, da gre za vrhunsko glasbeno umetnost, ki je vedno vredna vseh najboljših svetovnih odrov.

Kvaliteta nastopov in njihova programska pestrost sta bila tako odličen uvod v praznovanje Leta bratov Avsenik 2019, v okviru katerega naj bi vse slovenske godbe na vsaj enem koncertu v svoj program uvrstile kvalitetno glasbeno priredbo bratov Avsenik ter tako nadaljevale odlično izpeljani projekt sodelovanja in  glasbenega ustvarjanja.

Nastopi godb:

25. februar 2018 - GODBA BOHINJ

Program, ki so ga bohinjski godbeniki izvedli, je bil raznolik, od filmske do zabavne glasbe slovenskih avtorjev. Večji del koncerta so posvetili skladbam Vilka in Slavka Avsenika. Godbeniki so program izvedli pod taktirko dirigenta Martina Pustinka. Povezovalka koncerta Lucija Grm, radijska napovedovalka Radia Slovenije, pa je v tekstih obudila spomine na Vilka in Slavka Avsenika.

17. marec 2018 - GODBA GORJE

Godba Gorje se je odločila, da bo celotni koncert posvetila velikanoma glasbe Slavku in Vilku Avseniku. Izvajali so samo Avsenikove skladbe. Na koncertu so poleg igranja orkestra prisluhnili tudi pevskemu duetu Bernarda Poklukar in Klemen Repe. Melodije so spomnile na pevce in pevke Ansambla bratov Avsenik. Dirigent in povezovalec programa  Klemen Repe je obudil tudi spomin na svoje sodelovanje s  Slavkom in Vilkom Avsenikom.

14. april 2018  - MENGEŠKA GODBA - VETERANI 

Godbeni veterani iz Mengša, ki si z igranjem v orkestru želijo popestriti svoja jesenska leta, so se predstavili kot izredni poznavalci in ljubitelje slovenske glasbene ustvarjalnosti. Program so izvedli pod taktirko dirigenta in znanega glasbenika Janeza Pera. Na klavirsko harmoniko je z orkestrom zaigral tudi Franci Osterman. Poleg godbenikov se je predstavila  pevka Marjetka Aleš, ki je v duetu zapela tudi s Francijem Ostermanom. Tudi veterani so večji del koncert posvetili skladbam bratov Avsenik. Skladbo Pastirček sta v spomin na vse glasbenike, ki jih ni več med nami, zaigrala kot solista klarinetist Primož Kosec in trobentač  Franc Kompare. Povezovalec programa je bil Alojz Miklavčič .

5. maj  2018 - GODBA DOMŽALE

Kot vse dosedanje godbe so tudi godbeniki iz Domžal večji del koncerta posvetili skladbam bratov Avsenik. Svoj program so popestrili z dodatnim šovprogramom, izvedenim še v kvintetni zasedbi. V spomin na Jožeta Privška, izrednega skladatelja in aranžerja, so zaigrali tudi njegova dela. 

2. junij 2018 - PIHALNI ORKESTER  JESENICE – KRANJSKA  GORA

 Pihalni orkester Jesenice–Kranjska Gora je prav tako večji del koncerta posvetil skladbam bratov Avsenik. S skladbo Prelepa Gorenjska so se spomnili svojih domačinov Franca Koširja in Franca Korena. Skladbo Jeseniški železarji pa so zaigrali v spomin na vse dirigente orkestra in priznanega godbenega skladatelja Ivana Knifica.

7.  julij 2018 - PIHALNI ORKESTER TRŽIČ

Večji del koncerta je bil posvečen skladbam bratov Avsenik in je potekal ravno na  tretjo obletnico slovesa od Slavka Avsenika.   Spomine na glasbenega velikana je na koncertu obudil tudi župan Tržiča Borut Sajovic. V imenu vseh zbranih v gostišču Pri Jožovcu sta se župan in predsednica PO Tržič Maruša Eler s prižigom sveče na grobu poklonila spominu na Slavka Avsenika.

8. september 2018 - PIHALNI ORKESTER LESCE

V okviru koncertnega nastopa Pihalnega orkestra Lesce je bil izveden program slovenskih avtorjev, večji del koncerta pa je bil tako kot na vseh dosedanjih nastopih posvečen skladbam bratov Avsenik. Avsenikovo skladbo Bele lilije (arr. Gašper Breznikar) so posvetili  spominu na pokojno Brigito Avsenik, ki je veliko pripomogla k delovanju orkestra. Skladbo je ob izvajanju orkestra zapela vokalna skupina Breznikar, ki je tudi samostojno zapela nekaj pesmi. Na koncertu sta bila prisotna sinova Gregor in Slavko Avsenik ter skladatelj, vodja ansambla Štirih kovačev, Franci Šegavec.

Vsi sodelujoči orkestri so za nastope v okviru festivala Pod Avsenikovo marelo prejeli posebne zahvale. Dodatno so posebne zahvale prejeli še Nataša  Farkaš, Nataša Mikelj in Franci Kramar.

V imenu vseh  godbenikov in godbenic se zahvaljujemo družini Avsenik, Tradicija d.o.o., ki je omogočila, da lahko v rojstni hiši glasbenih velikanov bratov Avsenik z glasbo počastimo njun spomin.

 

Ferdo Kikelj in Daniel Leskovic

Komentarji uporabnikov

Spletna anketa:
Kdaj ste se nazadnje udeležili godbenega nastopa?
v zadnjem mesecu
pred pol leta
pred enim letom
Glasuj
Arhiv rezultatov
E-obveščanje:
Ostanite obveščeni tudi prek elektronske pošte. Izberite vrsto obvestil in vpišite svoj e-poštni naslov.
Razpisi in obvestila
Novosti na straneh
Tekmovanja
Iskanje po vsebinah:
© Slovenski godbenik, vse pravice pridržane
Izdaja: Zveza slovenskih godb, Štefanova 5, SI-1000 Ljubljana
Soizdajatelj: Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, Štefanova 5, 1000 Ljubljana
Elektronska pošta: info@slovenski-godbenik.si
ISSN 2232-3171