Avtor: Ervin Hartman    |    Datum objave: 08.12.2017

Godba veteranov Štajerske praznuje

Godba veteranov Štajerske pri KUD Pošta Maribor je ob  15-letnici delovanja 10. 11. 2017 ob 19.30 v dvorani Union v Mariboru priredila jubilejni koncert in promovirala novo zgoščenko z naslovom GREMO NA ŠTAJERSKO. Na koncertu je sodeloval tudi Mladinski pevski zbor OŠ Bojana Ilicha z zborovodkinjo Alenko Korpar, v avli dvorane pa je obiskovalce pred začetkom koncerta pričakal THE OLDIES DIXIE BAND, ki deluje v okviru godbe.

Godba veteranov Štajerske letos praznuje že 15 let svojega uspešnega delovanja. Nastala je na pobudo Ervina Hartmana, sicer dirigenta Pihalnega orkestra Pošta Maribor. V godbi so zastopani godbeniki različnih starosti, a vsi imajo za sabo že Abrahama. Večina jih ima nekaj preko šestdeset, med njimi pa je tudi sedem takšnih, ki imajo za sabo že 80 let. Vsem tistim, ki izpolnjujejo dva pogoja, da so redni člani veteranske godbe in imajo vsaj 15 let godbeniškega staža ter  80 let, je na letošnjem 11. Festivalu veteranskih godb Slovenije, ki je bil 7. 10. 2017 v Mariboru, aktiv godbenih veteranov Slovenije podelil častni naziv AMBASADOR VETERANSKIH GODB SLOVENIJE.  Prejemnikov tega častnega naziva je bilo 14, kar šest pa jih je iz Godbe veteranov Štajerske.

Godba veteranov Štajerske
Godba veteranov Štajerske (foto: Mediaspeed)

Zanimivost tega štajerskega orkestra je njegova sestava, saj prihajajo članice in člani s širšega območja; kar osem članov je tudi iz avstrijske Štajerske in iz šestnajstih različnih godb.

Pripravili so zanimiv spored, pri katerem so se jim pridružili tudi pevci Mladinskega pevskega zbora OŠ Bojana Ilicha z zborovodkinjo Alenko Korpar.  To je bil  glasbeni večer, poln prijetnih melodij, večina tudi posnetih na novi, že tretji zgoščenki z naslovom Gremo na Štajersko. Na sporedu so bile nekatere svetovne uspešnice, skladbe Vilka in Slavka Avsenika, nekaj filmskih melodij, tudi češko-moravska polka je bila med njimi, in seveda nekaj znamenitih koračnic.  Predstavila sta se tudi dva solista: na trobenti Franc Lovrenčič in na baritonu Gabriel Dieber.

Nekoliko nenavaden je bil tudi potek celotnega koncerta, saj ni bilo posebnega povezovalca programa, ampak so to vlogo opravili godbeniki sami. Mikrofon je šel tako iz roke v roke, kar je bilo zelo zanimivo in je prisrčno sprejelo tudi občinstvo.

Od leve proti desni: mag. Matic Varl, vodja izpostave JSKD Maribor, mag. Franci Pivec, predsednik ZKD Maribor, Ervin Hartman, mag. Karmen Lebe Grajf, predsednica KUD Pošta Maribor in Ivan Medved
Od leve proti desni: mag. Matic Varl, vodja izpostave JSKD Maribor, mag. Franci Pivec, predsednik ZKD Maribor, Ervin Hartman, mag. Karmen Lebe Grajf, predsednica KUD Pošta Maribor in Ivan Medved (foto: Mediaspeed)

Kot se za jubilejni koncert spodobi, so bila podeljena oziroma razglašena veteranska priznanja  in medalje Zveze slovenskih godb in predstavljeni prejemniki častnega naziva AMBASADOR. V imenu Zveze slovenskih godbe je prejemnikom odlikovanj in godbi čestital Ivan Medved.

Kot zanimivost še to; Rudi Moge, sicer prvi klarinetist godbe, je objavil sklep godbenic in godbenikov, da se v ime Godbe veteranov Štajerske po novem doda še ime ustanovitelja Ervina Hartmana.

Koncert štajerskih veteranov je v celoti uspel in dokazal, da je godba med Mariborčani in okoličani vedno bolj priljubljena, kar sta v svojih nagovorih poudarila tudi oba slavnostna gosta mag. Franci Pivec, predsednik ZKD Maribor, in mag. Karmen Lebe Grajf, predsednica KUD Pošta Maribor.

Ervin Hartman

Komentarji uporabnikov

Spletna anketa:
Kdaj ste se nazadnje udeležili godbenega nastopa?
v zadnjem mesecu
pred pol leta
pred enim letom
Glasuj
Arhiv rezultatov
E-obveščanje:
Ostanite obveščeni tudi prek elektronske pošte. Izberite vrsto obvestil in vpišite svoj e-poštni naslov.
Razpisi in obvestila
Novosti na straneh
Tekmovanja
Iskanje po vsebinah:
© Slovenski godbenik, vse pravice pridržane
Izdaja: Zveza slovenskih godb, Štefanova 5, SI-1000 Ljubljana
Soizdajatelj: Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, Štefanova 5, 1000 Ljubljana
Elektronska pošta: info@slovenski-godbenik.si
ISSN 2232-3171