Avtor: Milan Pavliha    |    Datum objave: 14.06.2012

Glasbeni toni Evropskega leta aktivnega staranja in medgeneracijske solidarnosti

Zvoki slovenskih godb že vnašajo slovesen utrip v letošnje dogodke Evropskega leta 2012.

Ljubljanski pihalni orkestri že izvajajo koncerte na barki po Ljubljanici in s polurnim postankom na Mesarskem mostu ter v paviljonu parka Zvezda. To je del projekta Starosti prijazna Ljubljana, ki prispeva h kakovosti življenja starejših meščanov in k sožitju generacij. Ljubljana je prvo slovensko mesto, ki se je ob podpori mestne občine odločilo pristopiti k projektu Starosti prijazna mesta (program Svetovne zdravstvene organizacije, s katerim želijo mestnim oblastem po svetu pomagati pri uvajanju prijaznejšega načina življenja in odnosa do starejših meščanov) in je tako postala vzorec drugim slovenskim mestom. Koordinator projekta za Slovenijo je Inštitut Antona Trstenjaka za gerontologijo in medgeneracijsko sožitje.

Glasbeni uvod v letošnji 12. Festival za tretje življenjsko obdobje in hkrati počastitev Evropskega leta aktivnega staranja in medgeneracijske solidarnosti bo Festival veteranskih godb v Mariboru 28. septembra 2012. Srečanja (festivali) slovenskih veteranskih godb se odvijajo že šesto leto.

V veteranskih godbah smo se zbrali z glasbo večno mladi, ki smo celo pri sedemdest ali osemdeset plus še vedno zaljubljeni v glasbo in v njej še vedno uživamo. Prepričani smo, da nas prav ta ohranja mladostne in še kar pri zdravju in tako ni časa za kako seniorsko zagrenjenost.

Starejši smo polni energije, svežine in življenjskih izkušenj. Naše moči in sposobnosti se morajo smiselno iztekati v zavzeto prizadevanje za ohranjanje telesne, duševne in delovne svežine ter v koristno delo za druge, za skupnost in za medčloveško povezanost. Tu prav (ljubiteljska) kultura nudi neštete možnosti.

Milan Pavliha

Komentarji uporabnikov

Spletna anketa:
Kdaj ste se nazadnje udeležili godbenega nastopa?
v zadnjem mesecu
pred pol leta
pred enim letom
Glasuj
Arhiv rezultatov
E-obveščanje:
Ostanite obveščeni tudi prek elektronske pošte. Izberite vrsto obvestil in vpišite svoj e-poštni naslov.
Razpisi in obvestila
Novosti na straneh
Tekmovanja
Iskanje po vsebinah:
© Slovenski godbenik, vse pravice pridržane
Izdaja: Zveza slovenskih godb, Štefanova 5, SI-1000 Ljubljana
Soizdajatelj: Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, Štefanova 5, 1000 Ljubljana
Elektronska pošta: info@slovenski-godbenik.si
ISSN 2232-3171