Datum objave: 14.01.2019

Gasilski pihalni orkester Loče na Češkem

Gasilski pihalni orkester Loče se je 7. junija 2018 po večerni vaji odpravil na pot proti Češki, kjer se je z več kot štiridesetimi člani predstavil na festivalu v mestu Kolin.

Festival pihalnih orkestrov Kmochov Kolin je ena največjih kulturnih prireditev v osrednječeški regiji. Gre za mednarodno priznan festival pihalnih orkestrov, ki je posvečen tudi skladatelju Františku Kmochu.

V petek so si člani orkestra ogledali glavno mesto Prago, prelepo zgodovinsko mesto stoterih stolpičev, nato pa so se odpravili proti mestu Kolin, kjer so se namestili. Že v petek so bili  koncerti na dveh odrih na Karlovem trgu v središču mesta Kolin. Organizatorji so pripravili veliko odličnih nastopov, ki so zadovoljili še tako zahtevne poslušalce, saj se je glasba pihalnih in trobilnih orkestrov ter skupin slišala neprenehoma ves dan in pozno v noč.

Orkester se je na sobotnem samostojnem koncertu na Karlovem trgu predstavil delno z jazzovskim programom. Navdušili so mladi solisti, za mikrofon pa je poprijela tudi dirigentka Anita Kiralj in se predstavila tudi kot pevka. Del programa je orkester namenil slovenskim koračnicam, tako da so na trgu zazvenele tudi domače melodije. Češkemu občinstvu so se poklonili z izvedbo polke Rozamunda,  znane češke melodije Škoda lasky. Po koncertu so prejeli številne pohvale poslušalcev, organizatorjev in članov tujih orkestrov.

Festival je bil zaključen v nedeljo s skupnim koncertom vseh nastopajočih orkestrov, ki so zaigrali tri skladbe skladatelja Kmocha.  Dirigentka Gasilskega pihalnega orkestra Loče je organizatorje s svojim delom tako navdušila, da so jo povabili k dirigiranju ene od treh skladb. Pred orkestre je stopila še posebej ponosno, saj je ta naloga že več let pripadala le domačim dirigentom iz Kolina.

Orkester se je z novimi izkušnjami in dobrimi vtisi odpravil nazaj v Loče, kjer je v petek, 22. 6. 2018, na trgu pred dobovsko cerkvijo priredil Glasbeni večer z Gasilskim pihalnim orkestrom Loče in  tako domačim poslušalcem predstavili program, ki je navdušil češko občinstvo in organizatorje festivala Kmochov Kolin.

Takšna potovanja so za člane orkestra izjemna priložnost za spoznavanje tuje kulture, tkanje vezi med različnimi orkestri, nudijo pa tudi spoznavanje zvoka različnih orkestrov iz različnih držav. Prav tako se lahko predstavijo občinstvu zunaj meja lastne države in tja ponesejo tudi slovenske melodije, na katere smo lahko zelo ponosni.

 

Tina Guček

Komentarji uporabnikov

Spletna anketa:
Kdaj ste se nazadnje udeležili godbenega nastopa?
v zadnjem mesecu
pred pol leta
pred enim letom
Glasuj
Arhiv rezultatov
E-obveščanje:
Ostanite obveščeni tudi prek elektronske pošte. Izberite vrsto obvestil in vpišite svoj e-poštni naslov.
Razpisi in obvestila
Novosti na straneh
Tekmovanja
Iskanje po vsebinah:
© Slovenski godbenik, vse pravice pridržane
Izdaja: Zveza slovenskih godb, Štefanova 5, SI-1000 Ljubljana
Soizdajatelj: Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, Štefanova 5, 1000 Ljubljana
Elektronska pošta: info@slovenski-godbenik.si
ISSN 2232-3171