Avtor: Daniel Leskovic    |    Datum objave: 23.03.2017

Dnevnik mladega godbenika, izsek iz avgusta 2016 – Musica creativa

Ta teden je fajn, pravzaprav ne le fajn, je enkraten, dragi dnevnik! Zares enkraten in kljub temu, da ga še ni konec, že sedaj komaj čakam na teden v avgustu 2017, saj imam občutek, da bo tudi tisti enkraten! A ti povem, zakaj?

S še dvema prijateljema smo v nedeljo prišli v Izolo na Musico creativo, kjer smo začeli z glasbenim ustvarjanjem in sedaj se z glasbo vsak dan sladkamo. Vaje so hitro gotove in sploh mi na njih ni težko preživeti časa! To zelo dobro vem, saj sem ves dan večinoma v raznih učilnicah z inštrumentom v rokah in notnim stojalom pred seboj.  Ne verjameš? Kar vprašaj ostale, kakšno pomembno vlogo ima vsak med nami, ki skupaj ustvarjamo glasbo. Danes sem bil glavni pri eni izmed skladb, saj sem moral pokazati, kako se zaigra določeni del skladbe … in svoje znanje deliti med ostale nove prijatelje. In, jupiii, bil sem superca od superce …

Ker se vsi dobro počutimo in smo zelo odprti, vsak dan spoznamo vedno več novih prijateljev in ker smo pridni, gremo vsak dan zvečer tudi na sladoled. Zanimivo je tudi, da igramo eno izmed skladb, ki opisuje vroče italijansko poletje in sladoled. Skladatelj nam je poslal tudi recept, kako si naj ta sladoled postrežemo; coppa fragole je sladica z vanilijevim sladoledom in svežimi jagodami, ki jo dodatno oplemenitijo začimbe, opisane v naslovih vseh 4 stavkov skladbe.

No, dragi dnevnik, kot sem ti povedal že prej, prihaja k meni vedno več prijateljev. Tega sem zelo, zelo vesel in komaj čakam, da vidim, koga vse bom v tem tednu še spoznal. Pred tremi dnevi sem spoznal godbenika iz Maribora in Kočevja, predvčerajšnjim pa še godbenike iz Ljubljane, Jesenic, Izole in Novega mesta. No, pa da ne bom omenjal samo večjih krajev. Tu imam tudi že prijatelje iz Vodic, Dobrepolja, Cerknice, Idrije in Lukovice.

Kot vidiš, dragi dnevnik, sem se zadnje dni družil z novimi in starimi prijatelji, sedaj pa že komaj, komaj čakam, da se nam pridruži kdo nov . In veš, kaj je tudi super. Vsi bivamo skupaj in vsak ima na voljo dovolj prostora in veselja za celodnevno druženje. Vse druženje pa poteka pod strogim nadzorom vzgojiteljic, ki vsakodnevno za nas pripravijo pestre in zanimive igre, ki se jih že zvečer tik pred spanjem zelo veselim. Saj veste, več nas je, boljše in zabavnejše je!

Sem prijatelje včeraj vprašal še za njihova mnenja in večina mi je pohvalila to, kar tudi sam vem in čutim; da nas obdajajo mentorji in vzgojitelji, ki so super ljudje, da je hrana dobra, da smo vsi spoznali veliko novih prijateljev, da izvajamo dobre skladbe, pridobivamo nova znanja in izkušnje ter da je organizacija celotnega dogajanja vrhunska. Da ne pozabim, ko pridem domov, bom vse te mentorje tudi poiskal na facebooku in jim poslal prošnjo za prijateljstvo; to so Irena Rovtar (flavte), Boštjan Dimnik, Gašper Salobir in Mitja Dragolič (vsi klarinet), Jan Gričar (saksofon), Aleš Klančar (trobenta), NIkica Banjac (rog), Mirko Orlač in Rok Vilhar (nizka trobila), Mitja Tavčar (tolkala), Eva Žagar, Mirjam Jelnikar in Rok Kotnik (vsi vzgojitelji) … in vsi si resnično zaslužijo same 10!

Te zanima, dnevnik, kaj vse sem poleg igranja na svoj inštrument še delal? Ker smo na morju, sem plaval, se obmetaval z vodnimi balončki, rezljal lubenice, obiskoval lunapark in igral odbojko na mivki. V odbojki na mivki smo se udeleženci pomerili z mentorji in skoraj zmagali  . Obljubljam, da se bom med letom potrudil in vadil tudi odbojko in da bomo naslednje leto mentorje premagali.

Dragi dnevnik, toliko ti pišem o tem, kako vsakodnevno uživam v odlični družbi, še nič pa nisem napisal o tem, kaj vsak dan igramo na vajah. Vse minute na vajah kar drhtijo od nežnih in zvočno bogatih zvokov trobil, pihal in tolkal, ko preigravamo najpomembnejši balet skladatelja Sergeja Sergejeviča Prokofjeva Romeo in Julija in ko pogledam moje prijateljice in prijatelje, vidim, da je skladba vsem všeč in da jih je popolnoma prevzela. S svojo zvokovno zlato flavto nas po Aprilskem (deževnem) vremenu, ki je noviteta slovenskega skladatelja Dejana Učakarja, vodi super mlada flavtistka Klara Drstvenšek. Joj, dragi dnevnik, čeprav igram svoj inštrument zelo dobro, bi v prihodnosti zelo rad igral tako odlično kot Klara … in biti v prihodnje solist s Pihalnim orkestrom Musice creative … držim prekrižane prste, da mi uspe. V zgodovino glasbe vstopamo tudi z moderno predelavo teme slovenskega skladatelja Jakoba Petelina Gallusa z naslovom Lamentatio, ki jo je za Pihalni orkester železarjev Ravne napisal španski skladatelj Jose Ignacio Blesa Lull. Joj, moram hitro zaključiti današnji zapis, saj bom šel na sladoled … mmm, ga že čutim, tako kot si ga zamišljam ob  skladbi Coppa Fragole skladatelja Barta Picqueurja. In kot nas vsak dan sonce v Izoli greje in je vreme super poletno, zaključujemo koncertni nastop tudi z vročimi argentinskimi ritmi, ki jih je v skladbo Michelangelo 70 zapisal Astor Piazzolla.

 In, dragi dnevnik, veš, naš poletni orkester bo imel 3 velike koncerte. V soboto bomo izvedli 2 koncerta v Izoli in na drugem, ki bo v večernih urah potekal na Manziolijevem trgu v centru Izole, bosta sodelovala še Pihalni orkester Izola in Pihalni orkester Concerto di Fiati G. Verdi" dell'Associazione Musicale "N. Gabrielli" città di Tolentino. Oba orkestra bom tudi poslušal, da vidim, kako igrajo ostali, ker resnično dobro vem samo, kako igra moja domača godba in kako vodi godbo moj domači dirigent. Moram priznati, da je Gregor kot dirigent velikoooooo boljši od mojega in se mu vidi, da je študiral dirigiranje v okviru dirigentske šole ZSG pod umetniškim vodstvom Jana Cobra. Upam, da bom nekoč tudi jaz videl, kako Jan dirigira, saj poslušam nekatere starejše, ki pravijo, da je bil Jan noooro dooober in da komaj čakajo, da spet pride. Ja, dnevnik, Grega je super in eden od kolegov je zadnjič rekel:« Letošnji dirigent je najjači, najjači je … in tudi dobro se heca.

 Zaključni koncert pa imamo v nedeljo v Avditoriju Portorož. Sem lani gledal prenos Melodij morja in sonca in sem videl, da je to ogromen prostor, kamor gre veliko, res veliko obiskovalcev in oder je noro lep …  Sem gledal še na spletni strani in vidim, da bo tamkajšnji nastop res super … komaj ga čakam in komaj čakam, da me tudi starši vidijo na takoooo veliiiikem odru!

 Dragi dnevnik, v poletni Izoli letos resnično uživam  in tabor je vsekakor prekratek. Kot pravi moj prijatelj: »Maa, loh bi bli še par dni prou komoti«. Komaj čakam, da se danes zvečer zopet srečamo in jutri svoje druženje nadaljujemo … in da preko hladne zime ostanemo v kontaktih ter se zopet vidimo v Izoli prihodnje leto na Musici creativi 2017 .

Daniel Leskovic

Komentarji uporabnikov

Spletna anketa:
Kdaj ste se nazadnje udeležili godbenega nastopa?
v zadnjem mesecu
pred pol leta
pred enim letom
Glasuj
Arhiv rezultatov
E-obveščanje:
Ostanite obveščeni tudi prek elektronske pošte. Izberite vrsto obvestil in vpišite svoj e-poštni naslov.
Razpisi in obvestila
Novosti na straneh
Tekmovanja
Iskanje po vsebinah:
© Slovenski godbenik, vse pravice pridržane
Izdaja: Zveza slovenskih godb, Štefanova 5, SI-1000 Ljubljana
Soizdajatelj: Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, Štefanova 5, 1000 Ljubljana
Elektronska pošta: info@slovenski-godbenik.si
ISSN 2232-3171