Datum objave: 19.11.2018

8. tekmovanje mladinskih godb, 38. tekmovanje slovenskih godb na 3. in 1. težavnostni stopnji ter 6. mednarodno tekmovanje pihalnih orkestrov v koncertnem igranju »IMC 2018«

Slovenske godbe pozlatile jeseniški gledališki oder

V petek, 18. in soboto, 19. maja 2018, so v dvorani Gledališča Toneta Čufarja na Jesenicah potekala kar tri tekmovanja, in sicer 8. tekmovanje mladinskih godb, 38. tekmovanje slovenskih godb na 3. in 1. težavnostni stopnji ter 6. mednarodno tekmovanje pihalnih orkestrov v koncertnem igranju »IMC 2018«.

Na vseh treh tekmovanjih je nastopilo 10 slovenskih godb, skupaj več kot 500 godbenic in godbenikov. Tekmovanja so potekala v organizaciji Zveze slovenskih godb in Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti v sodelovanju s Pihalnim orkestrom Jesenice-Kranjska Gora in Občino Jesenice.

Dvodnevni godbeni program, na katerem so tekmovali mladinski in odrasli pihalni orkestri (Pihalni orkester Glasbene šole Sevnica, Pihalni orkester Glasbene šole Sežana, Pihalni orkester Zarja Šoštanj, Pihalni orkester Jesenice-Kranjska Gora, Godba na pihala občine Markovci, Pihalni orkester Muta, Mengeška godba, Orkester Ave, Godba Zgornje Savinjske doline in Pihalni orkester železarjev Ravne), se je skladno s Tednom ljubiteljske kulture 2018 zaključil s podelitvijo nagrad, plaket in pokalov. Strokovna žirija, Miroslav Šurbek, Tomaž Habe, Mitja Dragolič, Anatoly Dudin (Rusija) in Jozsef Csikota (Madžarska), je na tekmovanju podelila skupno 11 zlatih plaket s posebno pohvalo in 1 srebrno plaketo.

Slovensko godbeništvo z bogato zgodovino in tradicijo, ki segata 350 let v preteklost, vsekakor ni ljubiteljska dejavnost, ki bi jo lahko povezovali z določenimi negativnimi zgodovinskimi stereotipi. Danes so slovenske godbe resnično imenitni orkestrski sestavi, ki izvajajo kvaliteten glasbeni program in skrbijo za glasbeno kulturo posameznih okolij. V preteklih letih so številni tuji strokovnjaki izpostavljali kvaliteto slovenskega godbeništva in pomen Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti in Zveze slovenskih godb pri usmerjanju delovanja na področju godbeništva. Dokaz pozitivno usmerjenega delovanja je bila izvedba letošnjega tekmovanja, na katerem so slovenske godbe ob izvedbi vrhunskega koncertnega programa prikazale odlično glasbeno muziciranje. Strokovna javnost, ki je obiskala letošnje tekmovanje, je bila nad koncertnimi nastopi ter izbranim programom izredno navdušena. JSKD in ZSG sta z izvedbo letošnjega tekmovanja svoje poslanstvo, vključevanje izobraževalnih prvin, mladih  godbenic in godbenikov ter dirigentov, opravila več kot odlično in zagotovila slovenskim godbam skupno 11 zlatih priznanj s pohvalo, kar je največ podeljenega »zlata« v zgodovini tekmovanj slovenskih godb. S tako izjemnimi rezultati so slovenske godbe dokazale, da so tekmovanja spodbuda k še večjemu napredku godbeništva, razvoju in vključevanju še večjega števila mladih in kvalitetnih šolanih glasbenikov in umetniških vodij, ter da se za prihodnost kvalitete slovenske kulture ni treba bati.

Tajnik strokovne žirije Daniel Leskovic je povzel mnenja strokovnih žirantov z naslednjimi besedami: Svetovno godbeništvo je ena izmed najštevilčnejših oblik glasbene ustvarjalnosti in temu primerna je tudi produkcija novonastalih skladb za godbe. Vse sodelujoče godbe so  za svoje tekmovalne nastope izbrale izredno zanimive koncertne programe, s katerimi so izpostavile svoje najboljše člene v godbi, torej v orkestru, ki združuje pihalce, trobilce in tolkalce. Ti prihajajo iz različnih okolij in imajo popolnoma različno izobrazbo. Dirigenti, ki se prav tako šolajo v okviru dirigentske šole ZSG in JSKD, so orkestre vodili popolnoma suvereno ter posameznikom omogočili muziciranje. Skoraj popolna glasbena ustvarjalnost je žiriji omogočila lahko podelitev najboljših ocen, a hkrati težavo pri izpostavitvi, kje lahko posamezna godba še napreduje. Meja med ljubiteljskim in profesionalnim delovanjem godbeništva je v slovenskem primeru izredno tanka, zato slovenske godbe brez pomislekov sodijo na najpomembnejše domače in tuje odre. Hkrati pa s svojim delovanjem lahko kulturno zadovoljijo in vzgojijo številno publiko.

Najbolje ocenjene slovenske godbe v posameznih kategorijah so bile:

8. tekmovanje mladinskih godb, kategorija A:

PIHALNI ORKESTER GLASBENE ŠOLE SEŽANA

8. tekmovanje mladinskih godb, kategorija B:

PIHALNI ORKESTER GLASBENE ŠOLE SEVNICA

38. tekmovanje slovenskih godb na 3. težavnostni stopnji:

ORKESTER AVE

38. tekmovanje slovenskih godb na 1. težavnostni stopnji:

PIHALNI ORKESTER ŽELEZARJEV RAVNE

6. mednarodno tekmovanje pihalnih orkestrov v koncertnem igranju »IMC 2018«, kategorija A:

GODBA ZGORNJE SAVINJSKE DOLINE

6. mednarodno tekmovanje pihalnih orkestrov v koncertnem igranju »IMC 2018«, kategorija B:

ORKESTER AVE

6. mednarodno tekmovanje pihalnih orkestrov v koncertnem igranju »IMC 2018«, kategorija C:

PIHALNI ORKESTER ZARJA ŠOŠTANJ

 

Vsi rezultati:

8. tekmovanje mladinskih godb

GODBA

%

PLAKETA

KATEGORIJA A

PIHALNI ORKESTER GLASBENE ŠOLE SEŽANA

93,75

ZL+P

KATEGORIJA B

PIHALNI ORKESTER GLASBENE ŠOLE SEVNICA

94,86

ZL+P

6. mednarodno tekmovanje pihalnih orkestrov v koncertnem igranju »IMC 2018«

GODBA

%

PLAKETA

KATEGORIJA A

GODBA ZGORNJE SAVINJSKE DOLINE

94,17

ZL+P

KATEGORIJA B

ORKESTER AVE

98,47

ZL+P

KATEGORIJA C

PIHALNI ORKESTER ZARJA ŠOŠTANJ

92,64

ZL+P

38. tekmovanje slovenskih godb na 3. in 1. težavnostni stopnji

GODBA

%

PLAKETA

TRETJA TEŽAVNOSTNA STOPNJA

ORKESTER AVE

98,89

ZL+P

MENGEŠKA GODBA

98,33

ZL+P

PIHALNI ORKESTER MUTA

92,87

ZL+P

PIHALNI ORKESTER JESENICE-KRANJSKA GORA

92,31

ZL+P

GODBA NA PIHALA OBČINE MARKOVCI

82,13

SR

PRVA TEŽAVNOSTNA STOPNJA

PIHALNI ORKESTER ŽELEZARJEV RAVNE

97,31

ZL+P

GODBA ZGORNJE SAVINJSKE DOLINE

94,81

ZL+P

Daniel Leskovic

Komentarji uporabnikov

Spletna anketa:
Kdaj ste se nazadnje udeležili godbenega nastopa?
v zadnjem mesecu
pred pol leta
pred enim letom
Glasuj
Arhiv rezultatov
E-obveščanje:
Ostanite obveščeni tudi prek elektronske pošte. Izberite vrsto obvestil in vpišite svoj e-poštni naslov.
Razpisi in obvestila
Novosti na straneh
Tekmovanja
Iskanje po vsebinah:
© Slovenski godbenik, vse pravice pridržane
Izdaja: Zveza slovenskih godb, Štefanova 5, SI-1000 Ljubljana
Soizdajatelj: Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, Štefanova 5, 1000 Ljubljana
Elektronska pošta: info@slovenski-godbenik.si
ISSN 2232-3171