Avtor: Daniel Leskovic in Alenika Žnidaršič    |    Datum objave: 29.05.2017

7. tekmovanje mladinskih godb in 37. tekmovanje slovenskih godb na 2. in koncertni težavnostni stopnji

V petek, 19. in soboto, 20. maja 2017, sta v Kulturnem centru Lendava v občini Lendava potekala 7. tekmovanje mladinskih godb in 37. tekmovanje slovenskih godb na 2. in koncertni težavnostni stopnji. Na 7. tekmovanju mladinskih godb sta nastopila dva mladinska orkestra, na 37. tekmovanju slovenskih godb pa dve godbi na koncertni, štiri pa na 2. težavnostni stopnji.

Obe tekmovanji sta potekali v organizaciji Zveze slovenskih godb, Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti, OI Lendava, Občine Lendava in Zveze kulturnih društev Lendava. Vsi organizatorji so opravili izjemno delo in program letošnjih tekmovanj, ki je obsegal vrhunske koncertne nastope godb, je potekal gladko in skrbno premišljeno.

Dvodnevni godbeni program, na katerem so tekmovali pihalni orkestri - Mladinski pihalni orkester Glasbene šole Domžale, Pihalni orkester Glasbene šole Fran Korun – Koželjski, Pihalni orkester Premogovnika Velenje, Laška pihalna godba, Pihalni orkester Železarjev Ravne, Pihalni orkester Marezige, Pihalni orkester Rudnika Mežica in Pihalni orkester Lesce,  se je sklenil s podelitvijo nagrad, plaket in pokalov.

Strokovna žirija v sestavi Miro Saje, Miroslav Šurbek, Tomaž Habe, Vaclav Blahunek (Češka) in Jozsef Csikota, (Madžarska) je skupno podelila 3 zlata priznanja s posebno pohvalo, 4 zlata in 1 srebrno plaketo. Najbolje ocenjena pihalna orkestra posamezne kategorije 37. tekmovanja slovenskih godb sta poleg plakete prejela tudi pokale absolutnega zmagovalca svojih kategorij:

Najbolje ocenjeni pihalni orkestri tekmovanja

Na 7. tekmovanju mladinskih godb je v kategoriji A (starost udeležencev do 14 let) s 86,11 % točk slavil Mladinski pihalni orkester Glasbene šole Domžale, ki ga vodi dirigent Damjan Tomažin, in v Kategoriji B (starost udeležencev do 16 let) z 91,94 % točk Pihalni orkester Glasbene šole Fran Korun – Koželjski z dirigentom Janezom Marinom.

Na 37. Tekmovanju slovenskih godb na 2. težavnostni stopnji je s 92,13 % točk slavil Pihalni orkester železarjev Ravne pod vodstvom dirigenta Gregorja Kovačiča, na koncertni stopnji pa je s 93,80 % točk slavil Pihalni orkester Premogovnika Velenje pod dirigentskim vodstvom Antona Vrzelaka.

Namen tekmovanja ni zgolj tekmovalne narave, temveč gre tudi za spodbujanje in izobraževanje godbenic in godbenikov. Tekmovanja vidimo predvsem v dodatni obogatitvi procesa izobraževanja, pospešitvi in širitvi zanimanja za godbeništvo, krepitvi pripadnosti, spodbujanju napredka in načina dela orkestrov in navsezadnje v usmerjanju delovanja dirigentov z novo literaturo. Kot je v nagovoru povedal član strokovne komisije, Tomaž Habe, pa je pomemben vidik tudi druženje in človeški odnosi. Po njegovih besedah je pohvalno tudi, da prenekateri glasbeniki, ki so se podali v profesionalne vode, še vedno igrajo v orkestrih, iz katerih izhajajo in ki so jim pravzaprav dali prve pogoje za njihov nadaljnji razvoj in glasbeno pot.

Z zaključkom tekmovanja in podelitvijo plaket in nagrad se je tudi na področju godbeništva končal Teden ljubiteljske kulture 2017, ki sta ga pripravila Javni sklad za kulturne RS dejavnosti in Zveza kulturnih društev Slovenije, potekal pa je pod častnim pokroviteljstvom predsednika republike Boruta Pahorja.

Skupni rezultati

7. TEKMOVANJE MLADINSKIH GODB

KATEGORIJA A - Mladinski pihalni orkester Glasbene šole Domžale – 86,11 % točk, zlata plaketa

KATEGORIJA B - Pihalni orkester Glasbene šole Fran Korun – Koželjski – 91,94 % točk – zlata plaketa s posebno pohvalo

 

37. TEKMOVANJE SLOVENSKIH GODB – 2. TEŽAVNOSTNA STOPNJA

Pihalni orkester železarjev Ravne – 92,13 % točk, zlata plaketa s posebno pohvalo

Pihalni orkester Lesce – 87,50 % točk – zlata plaketa

Pihalni orkester Marezige – 86,85 % točk – zlata plaketa

Pihalni orkester Rudnika Mežica – 84,72 % točk –  srebrna plaketa

 

37. TEKMOVANJE SLOVENSKIH GODB - KONCERTNA TEŽAVNOSTNA STOPNJA

Pihalni orkester Premogovnika Velenje – 93,80 % točk – zlata plaketa s posebno pohvalo

Laška pihalna godba – 87,59 % točk – zlata plaketa

 

Daniel Leskovic in Alenika Žnidaršič

Komentarji uporabnikov

Spletna anketa:
Kdaj ste se nazadnje udeležili godbenega nastopa?
v zadnjem mesecu
pred pol leta
pred enim letom
Glasuj
Arhiv rezultatov
E-obveščanje:
Ostanite obveščeni tudi prek elektronske pošte. Izberite vrsto obvestil in vpišite svoj e-poštni naslov.
Razpisi in obvestila
Novosti na straneh
Tekmovanja
Iskanje po vsebinah:
© Slovenski godbenik, vse pravice pridržane
Izdaja: Zveza slovenskih godb, Štefanova 5, SI-1000 Ljubljana
Soizdajatelj: Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, Štefanova 5, 1000 Ljubljana
Elektronska pošta: info@slovenski-godbenik.si
ISSN 2232-3171