Avtor: Daniel Leskovic    |    Datum objave: 15.02.2013

6. Festival veteranskih godb

Vsakoletno srečanje veteranskih godb je svojo šesto izvedbo doživelo 28. septembra 2012 na Glavnem trgu v Mariboru. Festival je potekal kot uvod v XII. Mednarodni festival za tretje življenjsko obdobje ter v okviru Festivala Stare trte in programa EPK 2012 – Harmonije.

Skupni nastop veteranskih godb (Foto: arhiv ZSG)
Skupni nastop veteranskih godb (Foto: arhiv ZSG)

Evropski parlament je julija 2011 uradno razglasil leto 2012 za Evropsko leto aktivnega staranja in medgeneracijske solidarnosti. Tako smo tudi pri izvedbi 6. festivala promovirali zdravo, vitalno in vsestransko aktivno staranje in medgeneracijsko solidarnost. Na glavnem trgu so v okviru Festivala Stare trte, ki je vrhunski 10-dnevni turistični kulinarično-vinsko-kulturni festival, slovenski čebelarji pripravili Dan čebelarstva - razstavo medu, medenih izdelkov in pijač. Medeni izdelki in na novo predstavljena medena penina ter medeno pivo so skupaj z izkušenimi glasbeniki in odličnim koncertnim programom publiko vseh starosti (od vrtčevskih do turističnih skupin) ozaveščali o aktivnem udejstvovanju v družbenem ustvarjanju ter o izzivih, ki jih prinaša staranje in deljenje dobrih praks. Aktivno staranje daje starejšim ljudem možnost, da ostanejo vseskozi aktivni in delijo svoje izkušnje z mlajšimi, da še naprej igrajo aktivno vlogo v družbi in živijo čim bolj zdravo, neodvisno in izpolnjujoče življenje. Najstarejši godbenik je na letošnjem festivalu štel 83 let, skupna povprečna starost vseh sodelujočih pa je presegala 60 let starosti in 40 let glasbenega ustvarjanja. V kulturnem programu prireditve so nastopili večno mladi glasbeniki iz naslednjih pihalnih orkestrov:


Godba veteranov Štajerske (dirigent: Ervin Hartman),
Prleška godba Društva upokojencev Ljutomer (dirigent: Janko Škrajnar),
Kulturno društvo Godba ljubljanskih veteranov (dirigent: Tomaž Grintal),
Godba veteranov Univerze za tretje življenjsko obdobje Velenje (dirigent: Aljoša Pavlič),
Kulturno društvo Mengeška godba - sekcija veteranov (dirigent: Vinko Sitar).

Glasbeniki so s svojim igranjem obudili prijetno igrivost z nekdanjimi in še danes aktualnimi ritmi. Na odru ni bilo čutiti treme in strahu pred nastopom, le veselje do igranja, in vsi nastopi so bili izpljani  brezhibno. Ob zaključku so iz inštrumentov vseh godbenikov zazvenele tri skupne koračnice in popeljale vse sodelujoče v preostanek sproščenega petkovega popoldneva ob kozarčku, dobri družbi, odlični hrani in petju.


Organizatorji se zahvaljujejo vsem soprirediteljem za gostoljubje in dobro sodelovanje.

Daniel Leskovic

Komentarji uporabnikov

Spletna anketa:
Kdaj ste se nazadnje udeležili godbenega nastopa?
v zadnjem mesecu
pred pol leta
pred enim letom
Glasuj
Arhiv rezultatov
E-obveščanje:
Ostanite obveščeni tudi prek elektronske pošte. Izberite vrsto obvestil in vpišite svoj e-poštni naslov.
Razpisi in obvestila
Novosti na straneh
Tekmovanja
Iskanje po vsebinah:
© Slovenski godbenik, vse pravice pridržane
Izdaja: Zveza slovenskih godb, Štefanova 5, SI-1000 Ljubljana
Soizdajatelj: Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, Štefanova 5, 1000 Ljubljana
Elektronska pošta: info@slovenski-godbenik.si
ISSN 2232-3171