Avtor: Milan Pavliha    |    Datum objave: 09.10.2011

5. festival veteranskih godb Slovenije

Glasbeni uvod v letošnji mednarodni 11. festival  za tretje življenjsko obdobje smo prispevali (tako kot prejšnja leta) starejši glasbeniki 17. septembra 2011 na 5. festivalu veteranskih godb v Ljutomeru. Potekal je v prečudovitem vremenu pod festivalskim sloganom Za strpno in socialno sožitje vseh generacij. Letos so prvič sodelovale  vse slovenske veteranske godbe: Prleška godba Društva upokojencev Ljutomer (dirigent Janko Škrajnar), Godba na pihala seniorji Andragoškega društva Univerze za III. življenjsko obdobje Velenje (dirigent Rok Šincek),  KD Mengeška godba - sekcija veteranov (dirigent Vinko Sitar), Godba veteranov Štajerske (dirigent Ervin Hartman) in KD Godba ljubljanskih veteranov (dirigent Alojz Zupan). Že dopoldanska dobrodošlica v ljutomerski glasbeni šoli z domačimi dobrotami (in »zdravilnimi« napitki) je ustvarila ob druženju starih glasbenih znancev in prijateljev z gostitelji odlično predkoncertno vzdušje.

Prireditev (ki so jo omogočili Občina Ljutomer, Društvo upokojencev Ljutomer, Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, OI Ljutomer, Cornus, d.,o.,o., Belec Dragan, Logarovci in Glasbena šola Ljutomer) je potekala na Glavnem trgu v Ljutomeru. Pozdravni nagovor županje – gostiteljice je bil aviza nastopu domače Prleške godbe.

Ko smo bili na vrsti kot zadnji »ljubljanski seniorji«, je sonce že močno pripekalo, a ni zmotilo zaključnega zanosnega zvoka koračnic  skladateljev Glavnika in Lorbeka, ki smo jih skupaj zaigrali vsi  seniorski orkestri.

Ljubljanski veterani med nastopom (foto: Herman Lukan)
Ljubljanski veterani med nastopom (foto: Herman Lukan)

V Ljutomeru smo se počutili praznično in ponovno dokazali, da smo se v veteranskih godbah zbrali »z glasbo večno mladi«, ki smo pri petdeset (ali osemdeset) plus še vedno zaljubljeni v glasbo in da nas prav glasba ohranja mladostne in vedre kljub marsikaterim težavam, ki nas že pestijo

V Ljutomeru smo sklenili nadaljevati s srečanji veteranskih godb in z lastnim zgledom spodbuditi  »seniorsko gibanje v godbeništvu« tudi v drugih delih Slovenije.

 

Milan Pavliha,

predsednik KD Godba ljubljanskih veteranov

Komentarji uporabnikov

Spletna anketa:
Kdaj ste se nazadnje udeležili godbenega nastopa?
v zadnjem mesecu
pred pol leta
pred enim letom
Glasuj
Arhiv rezultatov
E-obveščanje:
Ostanite obveščeni tudi prek elektronske pošte. Izberite vrsto obvestil in vpišite svoj e-poštni naslov.
Razpisi in obvestila
Novosti na straneh
Tekmovanja
Iskanje po vsebinah:
© Slovenski godbenik, vse pravice pridržane
Izdaja: Zveza slovenskih godb, Štefanova 5, SI-1000 Ljubljana
Soizdajatelj: Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, Štefanova 5, 1000 Ljubljana
Elektronska pošta: info@slovenski-godbenik.si
ISSN 2232-3171