Datum objave: 30.11.2018

23. tekmovanje godb Slovenije v zabavnem programu za pokal Vinka Štrucla

Na Martinovo soboto, 10. novembra 2018, je v Ormožu potekalo 23. tekmovanje godb Slovenije v zabavnem programu za pokal Vinka Štrucla. Tekmovanje je potekalo v organizaciji Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti, Zveze slovenskih godb, Občine Ormož in Glasbene šole Ormož.

Na tekmovanju, ki spodbuja kvaliteto izvajanja programov zabavne glasbe za pihalne orkestre/godbe, je nastopilo 10 slovenskih godb s preko 500 godbeniki. V okviru tekmovanja sta bila izpeljana tudi dva skupna nastopa sodelujočih godb na Kerenčičevem trgu, kjer je sočasno v mestu zadonelo večje število glasbenikov in naredilo vrhunsko predtekmovalno vzdušje. V Martinovem prireditvenem prostoru pa so godbeniki nastopili v treh tekmovalnih kategorijah, ki so zastavljene na podlagi števila nastopajočih. Strokovna žirija, dirigenta Gašper Salobir in Milivoj Šurbek, je imela težko delo, saj godbe ni ocenjevala glede na težavnost izvajanega ter pestrost tekmovalnega programa, temveč je morala v vsej vrhunski kvaliteti nagraditi najboljše izvedbe.

V skupnih nastopih so godbe zaigrale naslednje koračnice: Vinko Štrucl – Vivat Holermus, Emil Glavnik – Gremo na Štajersko ter Draga Lorbka – Slovenci. Vse koračnice je dirigiral Slavko Petek, idejni oče tekmovanja godb v Ormožu in do letošnjega leta tudi dirigent Pihalnega orkestra Ormož; ta je na tem tekmovanju tokrat prvič nastopil pod taktirko  novega dirigenta. Zaželeno je, da vsak pihalni orkester izvede čim več slovenskega programa in vsaj eno skladbo skladatelja Vinka Štrucla, skladatelja, ki se je rodil v bližini Ormoža in se vedno rad vračal v te kraje. Tekmovanje je odlično dopolnilo druge dogodke, ki so v Ormožu potekali v okviru Martinovega vikenda. V imenu družine skladatelja po katerem se imenuje pokal, ki ga prejmejo zmagovalci posameznih tekmovalnih kategorij in je delo mlade oblikovalke Klare Cerar, je nastopajoče in številne obiskovalce pozdravila hči Mateja Kranjc.

Nastopilo je deset pihalnih orkestrov/godb: Pihalni orkester Glasbene šole Ormož, Kulturno društvo Sedraž - Vaška godba Sedraž, Društvo Godba na pihala občine Markovci, Mestni pihalni orkester Radlje ob Dravi, Kulturno društvo Pihalni orkester Ljubljana Vič, Prosvetno društvo Središče ob Dravi - sekcija Godba Središče, Slovenskogoriški pihalni orkester KD MOL Lenart, KUD Občinski pihalni orkester Trebnje, Pihalna godba Moravče in Kulturno društvo Godba Cerknica. Strokovna žirija je podelila 2 zlati plaketi s pohvalo in 8 zlatih plaket. Najbolje ocenjene godbe posameznih kategorij  so poleg priznanja prejele tudi pokal absolutnega zmagovalca svoje kategorije – Pokal Vinka Štrucla.

Nagrajenci v posameznih kategorijah, ki so prejeli zmagovalne pokale in posebne nagrade, so KUD Občinski pihalni orkester Trebnje (do 34 nastopajočih članov), ki ga umetniško vodi Primož Kravcar, Prosvetno društvo Središče ob Dravi - sekcija Godba Središče (od 35 – 40 nastopajočih članov), ki ga vodi dirigent Rado Munda, in KD Godba Cerknica (nad 41 nastopajočih članov), ki jo umetniško vodi Mitja Dragolič, tokrat pa ji je dirigiral Matjaž Meden. Nagrade so jim podelili Alojz Sok (župan občine Ormož), Boris Selko (predsednik  Zveze slovenskih godb), Daniel Leskovic (svetovalec za inštrumentalno glasbeno dejavnost JSKD), Barbara Podgorelec (vodja tekmovanja) in Gašper Salobir (član žirije).

 

Daniel Leskovic

Točkovne ocene:Kategorija do 34 članov

GODBA

TOČKE (%)

PLAKETA

KUD OBČINSKI PIHALNI ORKESTER TREBNJE

93

ZLATA S POHVALO

MESTNI PIHALNI ORKESTER RADLJE OB DRAVI

87,5

ZLATA

KULTURNO DRUŠTVO SEDRAŽ - VAŠKA GODBA SEDRAŽ

87

ZLATA

SLOVENSKOGORIŠKI PIHALNI ORKESTER KD MOL LENART

85

ZLATA

KULTURNO DRUŠTVO PIHALNI ORKESTER LJUBLJANA VIČ

80

ZLATAKategorija od 35 do 41 članov

GODBA

TOČKE (%)

PLAKETA

PROSVETNO DRUŠTVO SREDIŠČE OB DRAVI - SEKCIJA GODBA SREDIŠČE

85

ZLATA

DRUŠTVO GODBA NA PIHALA OBČINE MARKOVCI

84,5

ZLATAKategorija nad 41 članov

GODBA

TOČKE (%)

PLAKETA

KULTURNO DRUŠTVO GODBA CERKNICA

95,5

ZLATA S POHVALO

PIHALNA GODBA MORAVČE

84,5

ZLATA

PIHALNI ORKESTER GLASBENE ŠOLE ORMOŽ

81,5

ZLATA

Komentarji uporabnikov

Spletna anketa:
Kdaj ste se nazadnje udeležili godbenega nastopa?
v zadnjem mesecu
pred pol leta
pred enim letom
Glasuj
Arhiv rezultatov
E-obveščanje:
Ostanite obveščeni tudi prek elektronske pošte. Izberite vrsto obvestil in vpišite svoj e-poštni naslov.
Razpisi in obvestila
Novosti na straneh
Tekmovanja
Iskanje po vsebinah:
© Slovenski godbenik, vse pravice pridržane
Izdaja: Zveza slovenskih godb, Štefanova 5, SI-1000 Ljubljana
Soizdajatelj: Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, Štefanova 5, 1000 Ljubljana
Elektronska pošta: info@slovenski-godbenik.si
ISSN 2232-3171