Datum objave: 28.11.2018

2. Festival godb in kulinarike

Prvo nedeljo v oktobru so po ulicah Šmarja pri Jelšah odmevali zvoki godbe na pihala in naznanili pričetek petega mednarodnega srečanja godb na pihala, ki so ga organizatorji tudi letos nadgradili v 2. Festival godb in kulinarike.

Na mednarodnem srečanju godb so sodelovali: Puhački orkestar Rozga iz Hrvaške, Banda Parrocchiale "Angelo Noacco" di Cassacco iz Italije, Vaška godba Vrh nad Laškim, Pihalni orkester Prebold, Pihalni orkester Celje, Društvo godba Zabukovice, Kulturno društvo Laška pihalna godba, Kulturno društvo godba Liboje, Pihalni orkester Steklarna Rogaška ter domače Društvo godbenikov Šmarje pri Jelšah, ki je predstavilo tudi svoj podmladek. Predstavili pa sta se tudi Mažoretna skupina Majde Marguč in Mažoretna skupina Liboje.

Domači kapelnik in 350 godbenikov
Domači kapelnik in 350 godbenikov (foto: Tomaž Stiplošek)

Medtem ko so godbe igrale na različnih lokacijah po Šmarju in bližnji okolici, so se na ploščadi pred Kulturnim domom že pripravljali tudi gostinci, ki so poskrbeli za kulinarični del festivala – kuhno pod jelšami. Za kulinarične užitke na 2. Festivalu godb in kulinarike so svoje kuhinje na ploščadi predstavili: Restavracija Zadružnik, Pivovarna in pivnica Lipnik, Picerija Lačn' Bajs, Kameleon – slastne ideje ter Hiša vin Emino. Seveda pa dobrot ni manjkalo niti na stojnicah kmečke tržnice.

Skupna fotografija
Skupna fotografija (foto: Tomaž Stiplošek)

Ob enajstih so se vse godbe zbrale na ploščadi, kjer se je vsaka predstavila s kratkim programom. Začel je podmladek šmarskih godbenikov, to so otroci v starosti od 8 do 14 let, ter za nastop, ki je vključeval tudi korakanje, poželi bučen aplavz. Največ pozornosti so bile deležne mažorete, ki so popestrile nastope godbenikov iz Liboj in Vrha nad Laškim. Tudi letos so domači godbeniki pripravili šovprogram, s katerim so navdušili občinstvo. Vrhunec srečanja godb pa je bil skupni nastop več kot 350 sodelujočih godbenikov pod taktirko domačega kapelnika Boruta Lorgerja, ki so zaigrali tri skladbe.

Najmlajša sodelujoča godbenica je bila stara 8 let, najstarejši godbenik pa 80 let. Oba sta prejela spominsko darilo.

Živahno dogajanje pri stojnicah
Živahno dogajanje pri stojnicah (foto: Tomaž Stiplošek)

Po zaključku godbeniškega dogajanja so za zabavo zbranih obiskovalcev ob dobrotah kuhne pod jelšami skrbeli člani Srčnih muzikantov in Butchko banda.

Organizatorji so tudi letos pokazali, da je v sodelovanju ključ do uspeha. Društvo godbenikov Šmarje pri Jelšah in OI JSKD Šmarje pri Jelšah sta poskrbela za mednarodno srečanje godb, Zavod TŠM je organiziral kmečko tržnico in kuhno pod jelšami, Mladinski klub netek pa je pripravil ustvarjalne delavnice za otroke.

Sodelujoči godbeniki, gostinci in obiskovalci so bili nad prireditvijo navdušeni in se že veselijo 3. Festivala godb in kulinarike.

 

Tomaž Stiplošek

Komentarji uporabnikov

Spletna anketa:
Kdaj ste se nazadnje udeležili godbenega nastopa?
v zadnjem mesecu
pred pol leta
pred enim letom
Glasuj
Arhiv rezultatov
E-obveščanje:
Ostanite obveščeni tudi prek elektronske pošte. Izberite vrsto obvestil in vpišite svoj e-poštni naslov.
Razpisi in obvestila
Novosti na straneh
Tekmovanja
Iskanje po vsebinah:
© Slovenski godbenik, vse pravice pridržane
Izdaja: Zveza slovenskih godb, Štefanova 5, SI-1000 Ljubljana
Soizdajatelj: Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, Štefanova 5, 1000 Ljubljana
Elektronska pošta: info@slovenski-godbenik.si
ISSN 2232-3171