Datum objave: 10.12.2018

170 let godbeništva v Kamniku

Mestna godba Kamnik je 1. grudna (decembra) 2018 uradno zaključila jubilejno leto ob 170-letnici godbe v Kamniku oziroma 120. obletnico, kar je godba dobila ime, ki ga ponosno nosi še danes.

Praznovanje je bilo razdeljeno na dva dela. Prvi, spomladanski in bolj sproščen, se je zgodil v velikem travnu (maju), in sicer s povorko in promenadnimi koncerti. Na prireditvi »170 godbeniških pomladi« so poleg gostiteljev nastopile še godbe Dobrova-Polhov Gradec, Komenda, Kamniška Bistrica in Društvo kamniških mažoretk »Veronika«.

170 godbeniških pomladi
170 godbeniških pomladi (Foto: arhiv MGK)

S svečano akademijo in slavnostim koncertom 1. grudna pa so članice in člani Mestne godbe Kamnik zaključili tako drugi del kot celotno praznično leto. Slavnostni koncert se je začel s fanfarami Ljubljanskih mestnih piskačev, ki so naznanile prihod Mestne godbe Kamnik pod taktirko Martina Dukariča. Navzoče so pozdravili s skladbo Francija Lipičnika, dolgoletnega dirigenta kamniške godbe in ravnatelja in pedagoga domače glasbene šole. Sledila so dela tujih skladateljev, med katerimi je bila prvi vrhunec koncerta izvedba skladbe Ne joči za menoj, Argentina (Don't cry for me Argentina), pod katero je podpisan Andrew Lloyd Weber. Z orkestrom je nastopila vrhunska solistka Silvana Nuhijeva. Ker je bila prireditev tudi svečana akademija, sta prisotne nagovorila župan Igor Žavbi in slavnostni govornik Boris Selko, predsednik domače godbe in predsednik ZSG. Podeljena so bila številna priznanja zaslužnim glasbenicam in glasbenikom, in sicer iz rok Danijela Leskovica, JSKD, in podpredsednika ZSG Gašperja Salobirja.

Mestni piskači
Mestni piskači (Foto: arhiv MGK)

Da je bila dvorana Doma kulture Kamnik nekajkrat premajhna, je bil razlog zagotovo tudi izvajanje dela Petra Iljiča Čajkovskega - Uvertura 1812. Več kot šestdesetčlanskemu orkestru se je na odru pridružilo še petdeset pevk in pevcev MePZev, KPZ Šutna, PSPD Lira in KŽPZ Vox Annae, ki so sestavili združeni kamniški pevski zbor. Skoraj 18 minut tega izjemnega dela s topovskimi salvami in pritrkavanjem zvonov ter dinamičnim dirigiranjem Martina Dukariča in odlično izvedbo godbe ter zborov je navzoče spodbudilo k stoječim ovacijam. Če se je jubilej začel s Pozdravom iz Kamnika, pa se je zaključil s tako rekoč kamniško himno Veselo v Kamnik Andreja Blumauerja.

Slavnostni koncert
Slavnostni koncert (Foto: arhiv MGK)

Prireditev v Kamniku je bila pomemben dogodek za Mestno godbo Kamnik, občino in tamkajšnjo ljubiteljsko in poustvarjalno kulturo ter glasbeno dejavnost. Vrhunski kulturni dogodek naj bo vodilo za nadaljnje delo in spodbuda mladim, da stopijo v godbeniške vrste. Navsezadnje pa je potrditev ter dokaz, da godbe niso nepomemben kulturni dejavnik nekega kraja. Na jubilej, kakršnega smo praznovali v Kamniku, smo lahko ponosni prav vsi, ki smo včlanjeni v Zvezo slovenskih godb. Ne gre namreč samo za praznik Mestne godbe Kamnik, ki je med najstarejšimi na Slovenskem, temveč za praznik celotnega slovenskega godbeništva.

 

Boris Selko

Komentarji uporabnikov

Spletna anketa:
Kdaj ste se nazadnje udeležili godbenega nastopa?
v zadnjem mesecu
pred pol leta
pred enim letom
Glasuj
Arhiv rezultatov
E-obveščanje:
Ostanite obveščeni tudi prek elektronske pošte. Izberite vrsto obvestil in vpišite svoj e-poštni naslov.
Razpisi in obvestila
Novosti na straneh
Tekmovanja
Iskanje po vsebinah:
© Slovenski godbenik, vse pravice pridržane
Izdaja: Zveza slovenskih godb, Štefanova 5, SI-1000 Ljubljana
Soizdajatelj: Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, Štefanova 5, 1000 Ljubljana
Elektronska pošta: info@slovenski-godbenik.si
ISSN 2232-3171