Avtor: Ana Potočnik    |    Datum objave: 02.07.2017

115. let Pihalnega orkestra železarjev Ravne

Ob častitljivi obletnici je imel orkester dva odmevna koncerta:

22. aprila 2017 v Športni dvorani OŠ Prežihovega Voranca na Ravnah na Koroškem ter 6. maja 2017 v Dvorani Union v Mariboru.

 Koncert se je pričel z besedami dirigenta Gregorja Kovačiča: »Pihalni orkester železarjev Ravne je bil ustanovljen leta 1902, kar je točno 115 let vaj, nastopov in prijetnih prijateljskih druženj. V teh letih se je poleg glasbe stkalo neverjetno veliko prijateljstev, ljubezni in družinskih povezav z orkestrom. Ko ste del takšnega orkestra, je ta pripadnost in povezanost včasih nujnejša in bolj dobrodošla kot glasba sama. Seveda, glasba združuje!

Orkester je že vrsto let usmerjen predvsem h koncertni dejavnosti, ne manjka pa nastopov z lahkotnejšim programom, korakanja in igranja na pogrebih. Železarji se lahko pohvalijo z bogato preteklostjo na področju glasbenih tekmovanj doma in v tujini. Med številnimi nagradami izstopajo dosežki na svetovnih prvenstvih na Nizozemskem (Kerkrade 78, 89, 97, 01, 05).

Orkester se je z izjemnim organizacijskim delom vseh prejšnjih predsednikov in odborov, prostovoljnim delom glasbenikov, podporo mesta in občanov ter karizmatičnimi dirigenti, kot so bili Jožko Herman, Alojz Lipovnik in Srečko Kovačič, razvil v pravo glasbeno inštitucijo, brez katere si našega mesta in kulture na Koroškem, verjetno tudi v Sloveniji, ne moremo predstavljati.

Prepotovali so velik del Evrope, vendar že od samega začetka skrbijo predvsem za kulturni utrip domačega mesta. S svojim abonmajem, z naročanjem skladb in gostujočimi dirigenti želijo pospešiti glasbeni razvoj in skušajo predstaviti raznolike programe najširši publiki, Ravenčanom, ki resnično živijo z ˝muziko˝, kot rečejo orkestru na Ravnah.

Za svoje poslanstvo na področju ljubiteljske glasbene dejavnosti je orkester prejel častni znak svobode Republike Slovenije.«

Koncert so zaznamovale naslednje skladbe: Moses in Ramses  japonskega skladatelja Satoshija Yagisawe, Španska uvertura Pavla Dolenca, ki je bila krstno izvedena na Ravnah, Lamentatio Joseja Ignacia Blesa Lulla in The Queen Symphony Tolgeja Kashifa.

Dodatno vrednost in prispevek k razvoju glasbe dajejo nove skladbe. Naše povabilo k sodelovanju je z veseljem sprejel španski skladatelj in dirigent Jose Ignacio Blesa Lull in napisal skladbo za naš orkester.

Da bi nekako povezali španski temperament s Slovenijo, smo skladatelja prosili, da za temo svojega novega dela vzame temo našega renesančnega skladatelja Jacobusa Gallusa.

Skladatelj Jose Ignacio Blesa Lull je predstavnik mlajše generacije zelo priznanih in prodornih španskih skladateljev. Končal je študij klarineta, kompozicije, muzikologije in glasbene vzgoje na konzervatoriju v Valenciji. Njegov opus skladb se hitro širi in prepričani smo, da bodo njegove skladbe kmalu zazvenele v velikih dvoranah po svetu. Veseli nas, da je ena od teh napisana za naš orkester.

Lamentatio je bila premierno izvedena na godbenem taboru ZSG Musica creativa lani v Izoli in na Ravnah, orkester pa jo je zaigral kot skladbo po svojem izboru na letošnjem 37. tekmovanju slovenskih godb v Lendavi.

V veliko veselje in čast nam je, da smo v drugem delu koncerta moči združil s priznanim zborom APZ Maribor in mešanim zborom oddelka za glasbo PEF Univerze v Mariboru pod vodstvom mednarodno priznane zborovodkinje in skladateljice Tadeje Vulc.

Res, da so bili Queeni bolj rokovsko orientirana skupina, vendar nam odigrana simfonija pokaže njihovo nežno, spevno in lirično stran. Skladatej je vse skupaj združil v jezik, podoben koncertni operi. V prvem stavku so motivi iz Radio Gaga, Show must go on, One World One Vision v kontrastu z I was born to love you, ki nas popelje do razrešitve. Drugi stavek s klasično pastoralnim klavirjem predstavi in kasneje razvije Love of my Life, kateri sledi nevihtni Another bites the dust in Killer Queen. Sledi Lacrimosa (najbolj otožen del klasičnega Requijema), ki utre pot legendarni Bohemyan Rhapsody. Sledi We will Rock you in kasneje vse skupaj kulminira v We are the Champions in Who wants to live forever. Zadnji stavek pa je nekakšen skladateljev poklon Queenom: Who wants to live forever (Kdo želi živeti večno) ...

Koncert je bil zaključen s to skladbo in mislijo, da tudi  Pihalni orkester železarjev Ravne že živi skoraj večno!

Komentarji uporabnikov

Spletna anketa:
Kdaj ste se nazadnje udeležili godbenega nastopa?
v zadnjem mesecu
pred pol leta
pred enim letom
Glasuj
Arhiv rezultatov
E-obveščanje:
Ostanite obveščeni tudi prek elektronske pošte. Izberite vrsto obvestil in vpišite svoj e-poštni naslov.
Razpisi in obvestila
Novosti na straneh
Tekmovanja
Iskanje po vsebinah:
© Slovenski godbenik, vse pravice pridržane
Izdaja: Zveza slovenskih godb, Štefanova 5, SI-1000 Ljubljana
Soizdajatelj: Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, Štefanova 5, 1000 Ljubljana
Elektronska pošta: info@slovenski-godbenik.si
ISSN 2232-3171